U eksploziji koja se dogodila u državnoj fabrici “Trajal” jedan mladić je poginuo, a četvoro radnika je povređeno. Na čelu ove korporacije već godinama se nalazi Miloš Nenezić, koji je u bliskim odnosima sa Bratislavom Gašićem. Na proteklim lokalnim izborima u Kruševcu, bio je drugi na listi SNS-a, odmah iza Gašića, a osim funkcije generalnog direktora “Trajal korporacije”, Nenezić se kao član brojnih republičkih institucija “pita” za mnoge stvari u Srbiji.

Tragedija koja se dogodila u najvećoj kruševačkoj fabrici uzdrmala je celu Srbiju. Mladi život je ugašen, četvoro radnika je povređeno, a Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su samo nekoliko sati posle eksplozije izdali saopštenje u kome traže hitnu smenu generanog direktora Miloša Nenezića.

Miloš Nenezić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Istakli su da Nenezić treba da snosi odgovornost za tragediju, jer je, kako su naveli “godinama, kontinuirano ignorisao zahteve za poboljšanje radnih uslova i zaštitu radnika”.

Ukazali su i da se Nenezić u danu tragedije nije lično obratio javnosti, već se korporacija oglasila saopštenjem, potpisanim sa “kabinet generalnog direktora” u kome stoji da “svi radnici Trajal korporacije izražavaju duboku žalost i tugu povodom ovog tragičnog događaja”.

TRAYAL Kruševac eksplozija Foto:MUP Srbije

Ko je Miloš Nenezić?

Miloš Nenezić je odavno u biznis vodama, a kako je objavljeno na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije on ima udeo od 10 odsto u firmi “TP Ravanište AD Kruševac”. Poseduje i 20 akcija u Novosadskoj mlekari, kao i u “Autoprevozu turist”, Univerzal banci i samoj Trajal korporaciji.

Nenezić je dva puta biran za generalnog direktora Trajal korporacije, a sada je po zvaničnim podacima i član Odbora direktora te kompanije, u kojoj na te dve pozicije ukupno zarađuje oko 235.000 dinara.

Prvi put je na poziciji glavnog menadžera te kompanije bio od 2003. do 2006. godine, kada je izvršena privatizacija Trajala i kada je bugarska firma “Brikel” kupila 70 odsto akcija.

Eksplozija u fabrici Trajal u Kruševcu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Posle privatizacije usledio je težak period za zaposlene, koji su često štrajkovali, a Skupština Trajal korporacije je posle raskida ugovora sa Bugarima, odlučila da ponovo izabere Nenezića za generalnog direktora, koji se na toj funkciji nalazi od januara 2014. godine sve do danas.

Miloš Nenezić
Miloš Nenezić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Njegov dolazak na čelo najveće kruševačke firme poklopio se i sa usponom Srpske napredne stranke, pa je tako Miloš Nenezić od lokalne, ali i republičke vlasti, veličan kao spasitelj Trajala, koji je fabriku podigao na noge i iščupao iz stečaja i milionskih dugova.

Nije poznato kako je Nenezić “izbrisao” dugove koji su u jednom trenutku iznosili više od 100 miliona evra.

“Kad je teško – Bata Gašić”

Činjenice su da je Trajal bio na klimavim nogama i na ivici propasti, dugovi su u jednom trenutku bili čak 130 miliona evra, ali su Neneziću pripisane zasluge za oporavak fabrike kada je Bratislav Gašić postao ministar odbrane. Tada je Trajal počeo da dobija poslove od države.

mod.gov.rs/

Gašić je prilikom posete fabrici 2015. godine potpisao ugovor za nabavku zaštitnih maski za Vojsku Srbije i izjavio da je od 2012. do tada, Trajal vojsci isporučio robu za “samo sedam miliona dinara”, te da će novim nabavkama u naredne tri godine biti sklopljeni ugovori u vrednosti od 250 miliona dinara.

Veze između Trajala i Gašića su dugotrajne i čvrste, pa su tako danas njegovi sinovi rukovodeći ljudi u FK “Trajal”, čiji je glavni sponzor upravo fabrika u kojoj je došlo do eksplozije.

Nenezić na SNS listi za lokalne izbore

Miloš Nenezić se javno deklariše kao nestranačka ličnost, ali ne beži od politike, pogotovo ne od stranke na vlasti.

Na decembarskim lokalnim izborima u Kruševcu, bio je na listi SNS-a “Kruševac ne sme da stane” i to pod rednim brojem 2, odmah iza Bratislava Gašića. U koloni u kojoj se navodi politička stranka, pored Nenezićevog imena piše da je “nestranačka ličnost”.

Foto:Lista Kruševac ne sme da stane

Iako nema stranku ispred koje zvanično nastupa, Nenezić se i te kako bavi politikom. Direktor Trajal korporacije ujedno je i član Gradskog veća u Kruševcu, a na tu funkciju je imenovan 2020. godine.

Čime se sve “bavi” direktor Trajala

Miloš Nenezić kao generalni direktor Trajal korporacije, pored rukovođenja velikom kompanijom stiže da obavlja još nekoliko važnih funkcija.

Tako ovaj diplomirani ekonomista u svojoj radnoj biografiji, pored menadžerske funkcije u Trajalu i člana Gradskog veća u lokalnoj upravi, predsedava Unijom poslodavaca Srbije, potom je još i predsednik Skupštine u Privrednoj komori Srbije, a i stalni je član Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Foto:printskrin Unija poslodavaca Srbije

Uz sve ove funkcije imao je vremena i da bude predsednik FK “Napredak” iz Kruševca, ali je Nenezić nakon tri godine predsedavanja, posle važne utakmice koju je njegov tim izgubio i skandiranja navijača “Uprava, odlazi”, podneo neopozivu ostavku u avgustu prošle godine.

To nije jedini sportski klub u kom je bio angažovan. Bio je član i Upravnog odbora Košarkaškog kluba Partizan.

Miloš Nenezić je 2022. godine proglašen za najuspešnijeg privrednika u Republici Srbiji, a iste godine Grad Kruševac mu je uručio Vidovdansku nagradu, najveće gradsko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne rezultate u radu.

BONUS VIDEO: Snimci pogona u Trajalu u kojem je došlo do eksplozije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare