Miloš Nenezić
Miloš Nenezić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić izjavio je danas nakon sednice Socio-ekonomskog saveta (SES), da socijalni partneri moraju više biti uključeni u procese izrade zakona kako bi bili primenjivi.

Nenezić je novinarima nakon sednice rekao da je bilo reči o tome da se zakoni ne iznose čak ni SES-u na mišljenje već se daju direktno Vladi na usvajanje, što nije dobro jer je to telo i formirano da bi socijalni partneri mogli da daju svoja mišljenja i učestvuju u pripremi zakona.

„Insistiramo na tome da se u radne grupe svih Ministarstava uključe socijalni partneri, po zaključku koji smo doneli sa predstavnicima Ministartava koja su članovi SES-a, a koji se ne poštuje“, naglasio je Nenezić.

Prema njegovim rečima na sednici SES-a je data pozitivna ocena za Nacrt Zakona o uslugama, jer su stalna radna tela već imala uvid u materijale i učestvovala su u kreiranju nacrta koji će biti pozitivno implementiran i prihvaćen.

„Danas smo govorili i o Inicijativi sindikata za raspravu o Nacrtu glavne optimizacije mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji, gde je konstatovano da Ministartvo zdravlja dobro komunicira sa sindikatima“, kazao je predsednik Unije poslodavaca.

Nenezić je dodao i da je Unija imala predlog za unapređenje predloga Zakona o elektronskom fakturisanju, gde se razmimoilaze sa Ministartvom finansija koje misli da će taj zakon da prođe veoma lako u praksi.

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je SES okruženje gde se uspostavlja produktivni socijalni dijalog, gde nema većih neslaganja oko značajnih pitanja.

Kisić je ovom prilikom istakla i da treba činiti maksimalne napore na poboljšanju uslova rada i jačanju prava radnika.

Predsednik Ujedinjenih granskih sidnikata Nezavisnost Zoran Stojiljković kazao je da je nemalo učinjeno da se institucionalizuje socijalni dijalog, kao i da se uvede praksa razmatranja ključnih strateških dokumenata i zakona.

„Daleko smo od dovoljne efikasnosti, sve ključne odluke i zakoni nisu predmet razmatranja SES-a, pa smo konstatovali da on nema dovoljni uticaj“, objasnio je Stojiljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar