Foto: Printscreen/YouTube/rtvpluskrusevac, N1

Rasipanje gradskog budžeta na projekte koji u jeku epidemije korone nisu od presudne važnosti za građane, po svemu sudeći, postao je manir vlasti Srpske napredne stranke. Nakon što je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odlučila da se u predlogu budžeta za 2021. godinu nađe milijadu dinara za rekonstrukciju Trga kralja Milana i izgradnju "preko potrebnog" akva parka, u sličnim idejama zasijao je i grad Kruševac, pa je za narednu godinu planirano izdvajanje oko 350 miliona dinara za rekonstrukciju Trga kosovskih junaka, 90 miliona za dva stadiona i oko 8,6 miliona za podizanje spomeniku knezu Lazaru. Iako, uzgred budi rečeno, Kruševac već ima jedan spomenik osnivaču grada.

Ulaganja u infrastrukturne projekte od kojih će građani imati koristi, ukoliko je ceo postupak transparentan i u skladu sa zakonom, niko ne dovodi pod znak pitanja. Ono što je u ovom trenutku pitanje, a odnosi se na gradske vlasti kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije, jeste kako se raspolaže sredstvima iz budžeta u vreme korone, kada bi spasavanje ljudskih života, obezbeđivanje dovoljnih količina medicinske opreme, lekova, adekvatne pomoći obolelima -trebalo da bude prioritet.

Ako se analizira predlog budžeta opština po Srbiji, izgleda da tako, ipak, nije. 

Nakon što je Niš uprkos protivljenju opozicije izdvojio oko milijardu dinara za rekonstrukciju trga i izgradnju akva parka, sličnu situaciju imamo i u Kruševcu, na čijem se čelu odnedavno nalazi još jedna žena iz redova SNS Jasmina Palurović.

Uvidom u predlog budžeta ovog grada za 2021. godinu, na listi prioriteta gradske uoprave su rekonstrukcija trga, izgradnja terena i podizanje spomenika.

Tako je za radove na rekonstrukciji Trga kosovskih junaka predviđeno 350 milioona dinara, na spisku su i stadion Mladost  sa blizu 20 miliona i stadion Jedinstvo sa 70 miliona dinara. Takođe na spisku se, između ostalog, nalazi i podizanje spomenika knezu Lazaru za koji će iz budžeta grada biti izdvojeno 8.600.000, dok će iz donacija biti uloženo 12,5 miliona dinara.

Foto: Budžet Kruševac
Foto: Budžet Kruševac

Da u ovom gradu ima i više nego potrebnijih investicija u ovom trenutku, nedavno su gradskim vlastima u Kruševcu predočili i iz Stranke slobode i pravde, međutim, njihov predlog o preraspodeli budžetskih sredstava glatko je odbijen.

Kako za Nova.rs kaže Ivan Mandić iz SSP iz ove stranke su kroz predloge građana Skupštini grada Kruševca, pred usvajanje predloga budžeta z a2021. godinu predložili da se pomenuta sredstva drugačije raspodele te da se finansiraju sledeći projekti: besplatni udžbenici z ađake, overavanje zdravstvenih knjižica za građane koji nemaju zdravstveno osiguranje, 3.000 evra subvencija za preduzetnike, kupovin amagnetne rezonance za bolnicu, osnivanje gradskog fonda za lečenje dece, pomoć privredi i finansiranje ličnih asistenata za decu sa smetnjama u razvoju.

Ivan Mandić Foto: SSP/Promo

„Naši predlozi su odbijeni. Iako nemamo magnetnu rezonancu u bolnici, pa se građani Kruševca upućuju u Beograd ili moraju da plaćaju privatno, po ceni od najmanje 100 evra. Spomenik knezu Lazaru već imamo u porti crkve Lazarice.  Kad je reč o ličnim asistentima za decu sa smetnjama u razvoju, to jenekada bilo obuhvaćeno budžetom, ali je iz njega izbačeno i za roditelje i decu je zaista veliki prooblem. Za njih je, inače, bila predviđena plata od 18.000 dinara i tri meseca radnog sNežu ni da govorim o tome d au ovom trenutku građanima Kruševca najmnaje treba rekonstrukcija trga u vrednosti od 350 miliona dinara“, kaže Mandić u izjavi za Nova.rs i dodaje da je veliki problem u Kruševcu i to što veliki broj građana u jeku epidemije nema overene zdravstvene knjižice:

„Predložili smo da se iz gradskog budžeta overe knjižice građanima koji to ne mogu da priušte ni na jedan drugi način (zaposlenje, supružnik, biro i birokratija). Odbili su, a preko 5.000 ljudi u Kruševcu nema overenu knjižicu u doba pandemije“, zaključuje Mandić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar