Oglasi za poslove već su puni ponuda za sezonski rad. U Srbiji sezonski radnici mogu da beru maline, a ima ponuda i za rad u inostranstvu. Uglavnom se radi o ugostiteljskim poslovima na hrvatskom i crnogorskom primorju, ali sve su popularnije i nešto udaljenije destinacije, poput Italije, Španije i Dubaija. Takođe, Grčka je uvela olakšice za sezonski rad za one radnike koji nisu državljani zemalja EU. Ono što je zajedničko svim sezonskim poslovima u inostranstvu jesu zarade koje su značajno više nego u Srbiji.

Konobari, kuvari, trgovci i pomoćni radnici – sve su to zanimanja kojima Srbi mogu da se bave ovog leta u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a sezona uglavnom traje od juna do septembra.

Otvaraju se i nova radna mesta, pa vlada velika potražnja za radnicima.

Jedan od tih novootvorenih turističkih objekata koji su u potrazi za sezonskim radnicima je i hotel u Čanju.

Koliko može da se zaradi?

Upravo je Milica, zaposlena u tom hotelu, za novinsku agenciju Rina rekla objasnila kako oni biraju radnike, ali i kolike su plate.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je ona istakla da se u njihovom objektu ne radi za satnicu ili dnevnicu, već unapred dogovorenu platu.

Kolika će biti plata zavisi od nekoliko pozicije, ali i pređašnjeg radnog iskustva.

„Ako su konobrari iskusni, plata se kreće od 700 evra pa naviše, za rad u marketu oko 550 evra, a kuvari zarađuju oko 800“, izjavila je Milica i dodala da se za rad u kuhinji primaju iskusnije žene, koje mogu da zarade minimalno 600 evra.

Konobar Foto:Shutterstock

Što se tiče radnog vremena, ono je devet sati dnevno.

Radnici imaju obezbeđen smeštaj i dva obroka“, izjavila je Milica.

Što se tiče Hrvatske, sobarice mogu da zarade od 900 do 1.1100 evra, a radnici na recepciji nešto manje – do 1.000.

sobarica, sobar
Foto: Shutterstock

Plate za konobare kreću se od 1.500 do 2.000 evra, a pomoćni radnici u kuhinji mesečno su plaćeni od 1.000 do 1.500, dok kuvari mogu da zarade i 2.500 evra-

Međutim, sezonski radnici iz Srbije, koji su ranijih godina išli u Hrvatsku i Crnu Goru, za ovu letnju sezonu su odabrali Španiju, Italiju, a neki čak i Dubai.

Prema pisanju medija, sezonski radnici u Španiji mogu da zarade i po 1.600 evra za pet radnih dana, tokom kojih rade po osam sati, što se striktno poštuje, te nema prekovremenog rada.

Novi uslovi za rad u Grčkoj 

Od destinacija koje Srbi često posećuju, tu je i Grčka, u kojoj se takođe traže sezonski radnici, s obzirom na to da nema dovoljno grčkih državljana koji bi obavili sve poslove.

Foto: Shutterstock

Stoga su Grci dopunili zakon koji se odnosi na zapošljavanje radne snage iz država van Evropske unije za vreme turističke sezone.

Tako poslodavac treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil, u kojem navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljana zemalja van EU, sektor (da li je građevina, ugostiteljstvo, turizam, poljoprivreda itd) i period zaposlenja, a uz zahtev se prilažu i neka prateća dokumenta.

Akt o odobrenju zapošljavanja, poslodavcu se šalje elektronskom poštom, zajedno sa ugovorom o radu koji potpisuje poslodavac i nadležnom grčkom konzularnom organu, a ako su u pitanju radnici iz Srbije, šalje se na mejl konzulatu u Beogradu.

Oni Srbi koji su zainteresovani za seszonski rad u Grčkoj moraju lično da odu u konzulat kako bi potpisali odgovarajući ugovor o radu i dobili nacionalnu ulaznu radnu vizu.

Administratorka Fejsbuk grupe „Grčka Info“Nataša Ka istakla je za portal bitnu informaciju – radni dan u Grčkoj često traje i po 14 sati.

„Prošle godine najviše je nedostajalo čistačica (7.360), konobara (5.164), pomoćnika konobara (3.883) i recepcionera (3.460), potom slede barmeni (2.729), perači sudova (2.866) i tehnička podrška (2.054). Specijalnost sa najvećim procentualnim manjkom u odnosu na predviđena mesta bila je somelijer (361), a zatim slede izvršni direktor za odnose sa gostima (1.083), pomoćnik baštovana (489) i pomoćni recepcioner (1.393)“, kaže Nataša.

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

„Sobarica može da dobije od 800 do 1.300 evra, spasilac na bazenu 1.100, konobar ili barmen od 1.600 do 1.700, recepcioner od 1.200 do 1.400, a iskusni kuvar od 2.500 do 2.600 evra“, dodaje.

BONUS VIDEO Saša Stamenković o sezonskim poslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare