Foto: BalkansCat/Shutterstock

U javnosti je odjeknula vest da postoji mogućnost da bakšiš od 10 odsto iznosa računa postane obavezan za sve goste ugostiteljskih objekata u Srbiji. Građani koji posećuju ugostiteljske objekte ovom idejom nisu oduševeljeni. Ubedljiva većina smatra da bakšiš predstavlja "nagradu" za konobara čijom su uslugom zadovoljni.

Predlog da bakšiš bude obavezan dalo je Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede (HORES).

Oni će Ministarstvu turizma, kao i Ministarstvu finansija da upute inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove.

Šta kažu građani?

Kako bismo videli koji je stav gostiju kafića i restorana, pitali smo čitaoce portala Nova.rs da li podržavaju uvođenje obaveznog bakšiša. Oni su gotovo jednoglasno rekli – nisu oduševljeni ovim predlogom.

Jedan od njih, Marko, ironično je prokomentarisao da treba da se uvede i „obavezno ljubljenje ruku konobarima koji serviraju hranu“.

PROČITAJTE JOŠ

„U Americi je tako. U mnogim restoranima se zna procenat na računu koji ide konobaru, i to funkcioniše tako decenijama. Ali kod nas na Balkanu? Malo teže“, smatra Nermin.

Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

Većina naših čitalaca ističe da u svakom slučaju redovno ostavlja bakšiš, ali im se ne sviđa ideja da im to postane obaveza.

„Naravno da ne podržavam, ako sam zadovoljna uslugom svakako ću častiti, ali da mi neko nameće da moram – od toga nema ništa“, kaže Ivana.

Među onima koji ne podržavaju ovakvu inicijativu našli su se čak i sami ugostitelji.

konobarica, konobar
Foto: Shutterstock

Kako kaže Danijela, i sama se ovim poslom bavi 30 godina, a kao gost u kafićima, svojim kolegama ostavlja bakšiš kad god je zadovoljna uslugom, ali se pita zbog čega bi morala da ostavlja napojnicu ukoliko nije zadovoljna.

„Bakšiš treba da se zasluži, on radi svoj posao za koji ga plaća gazda, a svojim zalaganjem i kvalitetom usluge dobija bakšiš“, saglasan je Dušan.

S druge strane, Kosta ima potpuno drugačije mišljenje od onih koji smatraju da bakšišom ne treba da nagrađuju zaposlene koji na svom radnom mestu ispunjavaju radne obaveze.

„A što je moja obaveza da donesem čašu vode, kad toga nema u jelovniku? Ili da stalno dolivam piće, da ispratim gosta, uzmem mu kaput, nasmejem mu se – toga takođe nema u jelovniku“, kaže on.

„Onda svi treba da imaju obavezan bakšiš – i kasirka i vulkanizer i advokat i taksista i radnica na trafici i pilot”, smatra Aleksandar.

Nenad je takođe jedan od mnogih koji smatra da ovo ne bi bila dobra ideja.

„Onda će oni koji nisu davali bakšiš da galame još više i da iz, kao principa, neće da daju, a mi koji smo davali, davaćemo i dalje. Neki koji su davali jedva će čekati izgovor da prestanu“, objašnjava on.

Pojedini čitaoci Nova.rs takođe smatraju da će, ukoliko ovaj predlog bude usvojen, vlasnici ugostiteljskih objekata iskoristiti priliku da konobarima smanje plate.

Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Takođe, postoji i oni gosti koji su sigurni da bakšiš ipak ode u ruke vlasnika objekta.

„U jednom restoranu na jugu hteli smo da ostavimo bakšiš. Kaže nama konobar ‘nemoj se batke opterećivati, to ne ide meni'“, glasi jedan od komentara čitalaca.

S druge strane, oni koji podržavaju ovu ideju predstavljaju ubedljivu manjinu.

BONUS VIDEO Manjak radnika u ugostiteljstvu, pojedini restorani zatvoreni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare