Foto: Shutterstock

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) podneo je krivične prijave zbog izvlačenja najmanje pet miliona evra na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, tokom 2021. godine.

Jukom je krivične prijave podneo na osnovu nalaza istraživanja BIRN-a i Građanskih inicijativa, koje je pokazalo da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima, namenjene mladima, porodicama i ženama.

Katarina Golubivić iz Jukoma objasnila je, na konferenciji za medije u Beogradu, da je krivična prijava podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv svih lica koja su učestvovala u raspoređivanju ovih sredstava, počev od bivšeg ministra Ratka Dmitrovića, preko NN lica koja su bila u konkursnim komisijama, prenosi N1.

Katarina Golubović Foto:FoNet/Milica Vučković

„Nije nam poznato ko su bili članovi komisija, jer su u jednom trenutku te informacije nestale sa zvaničnog sajta. U svakom slučaju ovo jeste lak zadatak za Tužilaštvo za organizivani kriminal“, naglasila je Golubović.

Krivična prijava je, kako je dodela, podneta i protiv svih zakonskuih zastupnika organizacija za koje se utvrdilo da nisu ispunjavale uslove konkursa, i da su lažno prikazivale činjenice koje su bile od odlučujućeg značaja za dobijanje sredtava na konkursima.

Pročitajte još

„Postoje tačno određena lica za koja smo ustanovili da su u sistemu, i da su vezivna tačka za sva ova udruženja na konkursu. Za njih je podneta krivična prijava za krivično delo trgovina uticajem iz Člana 366, stav 3, Krivičnog zakonika Republike Srbije“, objasnila je Golubović.

Ono što je pozivitno, kako je dodala, jeste da su danas dobili informaciju da je tužilaštvo počelo da postupa po ovoj krivičnoj prijavi.

BONUS VIDEO Pavlović: Novac za Expo 27 i nacionalni stadion ide korporativnom sektoru, što znači manje para za nezaposlene, socijalno ugrožene…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar