Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Javno komunalno preduzeće GSP „Beograd“ planira da se zaduži 38 milijardi dinara (oko 324 miliona evra) kod poslovnih banaka radi investicionih ulaganja, konkretno за kupovinu novih vozila za prevoz putnika.

S obzirom da se radi o kreditnom zaduženju veće vrednosti, GSP za to mora da dobije saglasnost Grada Beograda koji je osnivač tog preduzeća.

Pred Skupštinom grada Beograda danas, 13. septembra, naći se Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o dugoročnom finansijskom zaduženju GSP-a, piše Nova ekonomija.

Gradski prevoz Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Naime, kako piše u predlogu rešenja koje će se danas naći pred gradskim odbornicima, planirana vrednost nabavke koja će biti finansirana iz tog zaduženja je oko 38 milijardi dinara i ona je 30 odsto veća od knjigovodstvene vrednosti preduzeća (koja u poslednjem bilansu stanja iznosi 27,4 milijardi dinara), pa je zbog toga neophodna saglasnost grada da bi se realizovalo to zaduženje.

U programu poslovanja GSP-a za 2023. piše da su je planirana javna nabavka kupovine novih vozila za prevoz putnika i da inicijativu za tu kupovinu, pokreće Grad Beograd  u cilju zanavljanja voznog parka.

PROČITAJTE JOŠ

Poslovni prihodi GSP-a u 2022. godini iznosili su 16,9 milijardi dinara, dok su rashodi tog preduzeća iznosili 21,7 milijardi dinara.

Poslovni gubitak GSP-a tako je iznosio 4,7  milijardi dinara u 2022. godini i bio je za oko 3,2 milijarde dinara veći nego 2021. godine, vidi se iz finansijskih izveštaja tog preduzeća.

BONUS VIDEO Šapić zadovoljan prevozom u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar