Inflacija u Srbiji, prema zvaničnim informacijama, slabi, pa je konačno jednocifrena (8,5 odsto). Takve vesti svakako mogu da osete ljubitelji svinjetine, jer je kilogram buta za mesec dana pojeftinio - i to za sto dinara. S druge strane, potrošači koji više vole piletinu, ipak nisu ugledali niže cene u marketima, a neke vrste ovog mesa, recimo krilca, dodatno su poskupela.

Redakcija portala Nova.rs poredi cene hrane iz meseca u mesec, još od jula prošle godine. Tako svakog 20. u mesecu poredimo cene proizvoda istih proizvođača u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu.

Svinjetina jeftinija, piletina skuplja

Prva namirnica koja je na našem spisku je meso – i to nekoliko vrsta.

PROČITAJTE JOŠ

Tako kilogram svinjskog buta sada košta 820 dinara, što je, u odnosu na prošli mesec, čak 100 dinara jeftinije.

Foto: Dunja Mrić/Nova.rs

Međutim, kada smo, u julu prošle godine, počeli da pratimo cene, ova vrsta mesa bila je još jeftinija. Kilogram je koštao 710 dinara.

Cena junećeg buta je, s druge strane, stagnirala, pa i dalje košta 1.400 dinara po kilogramu. Doduše, kada smo u julu 2023. godine po prvi put proverili cenu, ona je bila 1.300 dinara.

Pileći file, naredni na spisku, uspeva da odoli poskupljenjima, pa već mesecima „stoji“ na istom nivou od 820 dinara po kilogramu.

Foto: Dunja Mrić/Nova.rs

A kada smo počeli da pratimo cene, ista količina koštala je 790 dinara.

Pileća krilca, koja su i pre rastuće inflacije u Srbiji bila jedna od najjeftinijh vrsti mesa, trenutno koštaju 380 dinara po kilogramu, iako je pre samo mesec dana, cena bila 350.

U trenutku kada smo 20. jula prošle godine po prvi put započeli sa praćenjem cena, kilogram pilećih krilaca koštao je 295 dinara.

Cene osnovnih namirnica i dalje stagniraju

Cene brašna dva tipa: T-400 i T-500 su pod kontrolom Vlade, tako da se ne menjaju. Kilogram brašna T-400 košta 84,76,a T-500 78,65 dinara. Inače, i ovo je proizvod koji je do kraja godine snižen u okviru akcije “Bolja cena”, ali u marketu u kojem pratimo cene, odabrano je brašno drugog proizvođača da bude sninženo.

PROČITAJTE JOŠ

Aktuelna cena suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra trenutno je 170 dinara – ista kao i prethodnog meseca.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Ovo je još jedan od 36 proizvoda koji spadaju u akciju “Bolja cena”, što znači da će do kraja godine da bude sniženo, ali kako svaka prodavnica bira koje će ulje, odnosno kog proizvođača sniziti, ponovo je odabran drugi brend, ne onaj čije cene pratimo i poredimo. Ulje koje je na našem spisku prodaje se po standardnoj ceni.

Što se tiče šećera, kilogram košta isto kao i dosad, 115 dinara, mada je ova namirnica u julu prošle godine koštala 97.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Pakovanje od 10 jaja takođe nije menjalo cenu, pa ovaj proizvod i dalje košta 235 dinara, mada je to svakako više od 210, što je cena iz jula 2023.

Mleko jeftinije jer je država intervenisala

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra, sa 2,8 odsto mlečne masti je doskoro koštalo 152 dinara, ali je ono trenutno na akciji „Bolja cena“, pa je cena ovog prozivoda do kraja godine 140 dinara. Inače, u julu prošle godine, iako nije postojala ova vrsta akcije, mleko je bilo još jeftinije i koštalo je 125 dinara, ali je i tada država imala uticaj na cenu, odnosno propisala je koliko maksimalno može da košta.

Bolja cena Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kilogram jogurta od 2,8 odsto mlečne masti već mesecima košta 175 dinara, ali je u julu prošle godine cena bila 135.

BONUS VIDEO Neverovatan apsurd na istoku Srbije: Tamo je hleb najskuplji, a rakija najeftinija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar