"Crne" prognoze stručnjaka su se obistinile - zbog afričke kuge svinja, kojom je prema zvaničnim podacima pogođeno više od 2.000 domaćinstava, poskupela je ova vrsta mesa. Za mesec dana, cena svinjskog buta porasla je za 40 dinara.

Redakcija “Nove” tradicionalno, još od jula prošle godine, prati kretanje cena određenih prehrambenih proizvoda u jednom lancu marketa u Beogradu.

Foto: Shutterstock

Tako svakog 20. u mesecu proveravamo kolliko su se menjale cene osnovnih namirnica. Na našem spisku su svinjski i juneći but, pileća krilca i file, mleko, jogurt, brašno, šećer, ulje i jaja.

Meso

Što se tiče mesa, prva vrsta na našem spisku za proveru je svinjski but, koji trenutno košta 900 dinara po kilogramu. U odnosu na prošli mesec, svinjetina je poskupela 40 dinara. Nove cene potvrdile su tvrdnje iz Privredne komore Srbije. Oni su, naime, tvrdili da će svinjsko meso da poskupi sredinom septembra. Na poskupljenje je uticala pojava afričke kuge svinja, ali i to što je meso iz uvoza poskupelo oko 40 odsto. Inače, kada smo u julu prošle godine počeli sa praćenjem cena, kilogram svinjskog buta koštao je 710 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, afrička kuga samo je jedan u nizu problema. Naime, na početu godine, u Srbiji je bilo oko 2.670.000 svinja. To je za više od 200.000 manje nego pre tačno godinu dana.

Prodavnica cena mesa Foto:Nova.rs

Što se tiče junećeg buta, on kao i prošlog meseca košta 1.400 dinara. Kada smo prvi put poredili cene, juneći but je koštao je 1.300 dinara. Stagnira i cena pilećeg filea, i to već mesecima. Još od februara, ova vrsta mesa košta 820 dinara po kilogramu. Ipak, u julu, kada smo prvi put sastavili spisak za praćenje cena, ova vrsta mesa koštala je 792 dinara. Ovog meseca smo čak uspeli da pronađemo i meso koje je pojeftinilo.

U pitanju su pileća krilca, koja sada koštaju 350 dinara, što je pojeftinjenje od 30 dinara za mesec dana.

Međutim, u poređenju sa julom prošle godine, krilca su poskupela. Kilogram je tada koštao 295 dinara.

Mlečni proizvodi

Litar mleka koje je dosad koštalo 152 dinara, sada je na akciji “Bolja cena”, što znači da će do kraja godine koštati 140, mada smo uspeli da naletimo na  mleko na dodatnom sniženju, za 130 dinara.

Foto: Dunja Marić

U julu prošle godine litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti koštao je 125 dinara. Međutim, u to vreme je cena ovog proizvoda bila ograničena.

Kada je reč o jogurtu, pakovanje od kilogram košta isto kao i prethodnog meseca – 175 dinara.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

U julu prošle godine je, ipak, koštao znatno manje, pa je tada cena istog proizvoda iznosila 135 dinara.

Osnovne životne namirnice

Ovog meseca, kilogram šećera u prodavnici koju obilazimo košta 128 dinara, isto kao i prethodna dva meseca.

Prodavnica cena šećera Foto:Nova.rs

Kada je u pitanju brašno, tip 400 košta 84,76, a tip 500 78,65 dinara. Ipak ovo je jedan od proizvoda koji će do kraja godine biti sniženi. Nove cene biće 50 dinara za tip 500, a 55 za tip 400.

Prodavnica cena brašna Foto:Nova.rs

Cena suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra trenutno je 170 dinara. To je, za mesec dana, pojeftinjenje od 10 dinara. Ovo je još jedan od 36 proizvoda koji spadaju u akciju “Bolja cena”. Ulje će, dakle, do kraja godine da bude sniženo. Međutim, svaka prodavnica bira koje će ulje, odnosno kod proizvođača sniziti. Drugim rečima, ulje jednog proizvođača je sniženo, a ostala se prodaju po standardnim cenama.

Pakovanje od 10 jaja košta isto kao i prošlog meseca – 235 dinara.