Da je meso u Srbiji preskupo i da potrošači mogu da ga priušte u sve manjim količinama, još jednom je dokazano, ovog puta na primeru iz prodavnice u Subotici, gde se na ovaj proizvod stavljaju “zujalice”, kako bi se sprečila krađa. Međutim, zaštita osnovnih životnih namirnica od krađe nešto je na šta su potrošači već navikli. Tako su i puter, pesto sos, ali i pasta za zube našli svoje mesto u posebnim, zaključanim kutijama.

Iako se “zujalice” odavno koriste, one su ranije bile rezervisane na proizvode koji se smatraju luksuzom, poput skupih alkoholnih pića.

Međutim, najnoviji primer upotrebe ovog sistema za sprečavanje krađe pokazuje da su i neke osnovne namirnice postale luksuz koji, zbog visokih cena, može da priušti sve manje građana, pa postoji strah od krađe. Takav sistem zaštite sada se stavlja i na meso.

Zujalica na pakovanju mesa iz prodavnice Foto:Nova.rs

Tako je jedan potrošač u Subotici prilikom kupovine hrane u jednom velikom lancu marketa video da je “zujalica”, koju na kasi skida prodavac, a u suprotnom počinje da pišti na izlazu iz prodavnice, stavljena i na meso.

PROČITAJTE JOŠ

Iako nije kupio ni pola kilograma mesa, radnik na mesnom odeljenju zalepio je “zujalicu” kako bi potrošača sprečio da ga ukrade.

Inače, ovakvi sistemi, koji su se ranije koristili samo za alkoholna pića, a u prodavnicama odeće na garderobi, sada se upotrebljavaju na najrazličitijim proizvodima u prodavnicama širom Srbije.

Tako su od krađe zaštićene i konzerve sa tunjevinom.

Pored “zujalica”, u pojedinim prodavnicama postoje i kutije u kojima se nalaze skuplji proizvodi za koje postoji bojazan da bi mogli da budu ukradeni, a koje na kasi otključava prodavac.

Foto: Nova

Jedan od proizvoda koji se našao u takvoj kutiji je puter koji, inače, u zavisnosti od prodavnice, potrošači plaćaju i po 500 dinara za 250 grama.

Još pre oko godinu dana, društvene mreže preplavile su slike pesto sosa koji se takođe nalazi u istoj kutiji.

Foto: Privatna arhiva

Možda i najalarmantnije jesu fotografije na kojima se vide paste za zube, koje se takođe nalaze u ovakvim kutijama,  i to bez obzira na to da li je njihova cena 600 ili 300 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare