Meso piletina
Piletina Foto:EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Od aprila 2021. do aprila 2022. cena mesa je porasla za 19,5 %. Meso je zato za mnoge postalo luksuz. Proizvođači i agroekonomisti upozoravaju da tu nije kraj i da treba očekivati novi rast cena.

Kako ističe agroekonomsita Milan Prostran, meso će uvek pronaći svoje kupce, ali je pitanje šta će građani kupovati, jer platežna moć opada.

„Ko nema novca za pileći file – kupiće batake. Ko nema ni za to – ješće krilca“, zaključuje.

Po svemu sudeći, luksuz nam postaje i pileći file koji košta, zavisno od kvaliteta i prodajnog lanca, od 600, pa do skoro 800 dinara po kilogramu.

Zoran Matijević iz industrije mesa „Matijević“ kaže za “Novu” da nestašica neće biti, ali je poskupljenje nešto što se može očekivati. On ističe da na rast cena najviše utiču sve skuplji troškovi koji ulaze u sam proces proizvodnje.

Pšenica, koja se koristi u ishrani stoke i živine, pre samo godinu dana, koštala 19 dinara po kilogramu, dok sada njena cena iznosi više od 40 dinara. Situacija je ista i sa kukurzom, koji je poskupeo za više nego duplo.

Da je meso drastično poskupelo pokazuju i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je meso u aprilu ove godine bilo za 19,5 odsto skuplje u odnosu na isti mesec 2021.

„Tačno je da je meso poskupelo, ali ne onoliko koliko su poskupeli inputi za stočnu hranu. Ipak, prodavci se trude da maksimalno regulišu tu cenu jer su svesni da kada se cena mesa povećava, potražnja se smanjuje. Jasno je da su ovde stočari u najnezahvalnijoj poziciji od svih”, kaže Matijević i dodaje da će cene mesa nastaviti da rastu.

Objašnjava da nema osnova za smanjenje cena mesa, već da građani treba da budu spremni da će u budućnosti meso kupovati po još višim cenama nego što to čine sada.

Bonus video: Dr Katarina Bajec_ Treba li meso izbaciti iz ishrane

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare