Ekipa portala Nova.rs obišla je lokaciju na kojoj će uskoro početi da se gradi nacionalni stadion. Pre stadiona, pravi se kamp za radnike, što je najavio i ministar finansija Siniša Mali. Iako radovi na samoj lokaciji gde će biti stadion nisu mnogo odmakli od našeg poslednjeg boravka ovde, čini se da se polako zakuhtava radna atmosfera. Jednom utisku nismo uspeli da se otmemo - ništa bez "Milenijum tima", kompanije koja je veliki poslovni uspon doživela nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Srbiji.

„Već se pravi kamp i radnici su tamo i očekujemo u narednih desetak, petnaestak dana da će i konkretni radovi da krenu. Sada se nasipa zemlja, dovodi se trafo-stanica, kanalizacija, vodovod i sve što je neophodno, i očekujem da ćemo do kraja godine krenuti u izgradnju nacionalnog stadiona i tog novog Ekspa“, naveo je Mali pre par dana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na samoj lokaciji gde je planirana izgradnja stadiona, zatekli smo samo jedan bager, ali i nekoliko vozila nezaobilaznog „Milenijum tima“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nekoliko desetina metara dalje, postavljeno je nekoliko montažnih kontejnera.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Radnici nasipaju temelj, dok mašine ravnaju zemlju.

Put do mesta gde će nići nacionalni stadion nedavno je napravljen.

Radove na izgradnji kampa za radnike izvodi „Mostogradnja“ koja je u strateškom partnerstvu sa „Mostogradnjom Ing“, firmom u vlasništvu „Milenijum tima“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Niko od radnika nije bio posebno zainteresovan za razgovor.

„Gradi se kamp to znam , ne znam za koga“, kratko je prokomentarisao jedan od radnika i nastavio da kopa.

Za sada se čini da je fokus radova na izgradnji ovog kampa.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prošlog puta, na mestu budućeg stadiona takođe su bili radnici „Milenijum tima“.

Tada se specijalizovanim mašinama pretraživao teren kako bi se sa sigurnošću ustanovilo da nema ostataka mina ili bombi.

PROČITAJTE JOŠ

Da će radovi na izgradnji stadiona početi za nekoliko nedelja, ministar finansija Siniša Mali poslednji put je najvio još krajem januara.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Potpisali smo ugovor za infrastrukturu, bukvalno se sada prave kampovi za radnike i radovi kreću u narednih nekoliko nedelja“, rekao je tada Mali.

Prema njegovim rečima, procene su da će do početka ili polovine 2026. biti završena izgradnja nacionalnog stadiona.

Skupo i neisplativo

Planirana izgradnja Nacionalnog stadiona samo u 2023. godini koštaće oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost, navodi Fiskalni savet u oceni predloga budžeta za narednu godinu.

„Projekte iz sporta niti bilo koje druge oblasti ne bi trebalo automatski izbaciti sa liste prioriteta, ali bi njihovo prisustvo u budžetu trebalo potkrepiti studijama koje pokazuju da su baš oni najpotrebniji, što predviđa i zakonska regulativa“, naveo je Fiskalni savet.

BONUS VIDEO: Lokacija budućeg nacionalnog stadiona u Surčinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare