Foto.printscreen/TV Pink

Na otvaranju deonice Blokovi - Miloš Veliki, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će upravo tu, ujedno u blizini Nacionalnog stadiona, biti pozicioniran novi Sajam.

Pokazujući na mesto na kojem će „iznići“ Nacionalni stadion u Surčinu, Vučić je novinarima rekao da će on biti na „gotovo idealnom mestu“.

„Uradili smo nešto poput Allianz Arene u Minhenu“, rekao je.

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Prema njegovim rečima, to će biti „razvojni projekat“ za ovaj deo grada.

„Odmah pored će biti expo centar naš, odnosno Sajam novi, koji će biti fantastično moderan, u blizini aerodroma. Tu ćemo da imamo i vozove i sve drugo što saobraća“, dodao je.

Vučić je ujedno rekao i da će ovaj deo Surčina biti „potpuno novi centar grada“, u blizini reke.

„Vidite one topole tamo, i Sava je blizu. Prostora za širenje Beograda je mnogo, to je dobro. Čučko (Miroslav Čučković, prim. aut), dobro ste uradili ovaj deo eksproprijacije, čestitam na tome“, zaključio je Vučić.

Portal Nova.rs ranije je objavio da će se Sajam sa dobro poznate lokacije u Bulevaru vojvode Mišića preseliti u Surčin, tik pored novog Nacionalnog stadiona, što je i zvanično potvrđeno.

U središtu najava o rušenju i premeštanju Sajma nalazi se projekat „EXPO 2027“, a planirana je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata.

Beogradski sajam seli se kako bi se proširio Beograd na vodi, a zakupci lokala u sklopu sajamskih hala su pre više od mesec dana počeli da dobijaju usmena obaveštenja o tome da treba da se pripremaju za preseljenje. Takođe, tada je došlo do značajne promene – ugovor o zakupu prostora sa Sajmom moguće je produžiti samo na period od šest meseci, što ranije nije bio slučaj.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je za naš portal nekoliko zakupaca potvrdilo da su, osim usmenog obaveštenja o iseljenju, dobili zabranu da renoviraju lokale, iako su neki od njih to planirali.

Beogradski sajam Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu (CLS) još tada je rekao da će, prema njihovim saznanjima, Vlada da objavi privatizaciju kompanije „Beogradski sajam d.o.o.“ čiji je vlasnik država. Kupac će najverovatnije biti „Beograd na vodi d.o.o.“ u kojem država ima 32 odsto vlasništva.

Prema rečima Jovanovića, namera i posledica ovakvog čina jeste omogućavanje dalje stanogradnje u gradskom jezgru uz Savu, na prostoru gde se danas nalazi 14 sajamskih objekata.

Nikola Jovanović Foto: Centar za lokalnu samoupravu/Promo

Dodaje da iako ima smisla da se paviljonski deo Sajma izmesti na lokaciju gde je veća ukupna površina, kao i veći broj parking mesta, ovakav razvoj situacije je problematičan iz najmanje tri razloga – nije bilo javne debate, privatizacija Sajma planira se istovremeno sa najavom ukidanja obaveze konverzije, a Hala 1 Sajma je, kao najveća kupola na svetu napravljena od prednapregnutog betona, trajno zaštićena kao spomenik kučture i nije dozvoljeno da joj se menja namena.

BONUS VIDEO „Polako se spremajte, uskoro će selidba“: Da li Beogradski sajam menja lokaciju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare