Foto: Shutterstock

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je da je podržalo pet novih, višegodišnjih, investicionih projekata u sektoru auto-moto industrije i proizvodnje elektro opreme, vrednih gotovo 180 miliona evra.

Reč je o projektima renomiranih kompanija i svetski poznatih proizvođača delova i opreme koje će doneti visoku tehnologiju i proizvodne procese i zaposliti više od 420 ljudi u Srbiji, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Beta.

Kako je precizirano, reč je o izgradnji nove fabrike za proizvodnju mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija u Staroj Pazovi Muehlbauer Automation, kao i opremanju postrojenja za proizvodnju elektronske opreme za motorna vozila u Novom Sadu Nidec Electric Motor Serbia. Investicija podrazumeva i opremanje postrojenja za proizvodnju električnih i elektronskih delova za motorna vozila u Novom Sadu Nidec Elesys Europe.

Takođe, biće podržana i izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju aktuatora u Jagodini Schiebel Components i proizvodnja izolacionih materijala u Surdulici Кnauf Insulation, prenosi Biznis.rs.

Kompanija Muehlbauer Automation je deo grupacije koja posluje u sektoru električnih i elektronskih proizvoda i poseduje tehnološke centre u SAD, Nemačkoj, Slovačkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Maleziji i Кini, a do kraja 2025. godine će investirati 29,5 miliona evra u izgradnju nove fabrike za proizvodnju mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija u Staroj Pazovi i zaposliti 150 novih radnika.

Kompanija Nidec Electric Motor Serbia će do kraja 2026. godine u Novom Sadu investirati 93 miliona evra na opremanje postrojenja za proizvodnju elektronske opreme za motorna vozila, a do kraja 2024. godine zaposliti 116 novih radnika.

Кompanija Nidec Elesys Europe realizuje investiciju koja se odnosi na opremanje postrojenja za proizvodnju električnih i elektronskih delova za motorna vozila, a biće zaposleno najmanje 100 novih radnika na neodređeno i uloženo 37 miliona evra do kraja 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Кompanija Schiebel Components, u vlasništvu firme Schiebel Antriebstechnik Gesellschaft iz Austrije, otvoriće proizvodni pogon u Jagodini koji će proizvoditi akumulatore za tržište Evrope, Azije, SAD i Rusije, a investiraće nešto manje od dva miliona evra i zaposliti 40 novih radnika.

Kompanija Кnauf Insulation proizvodi izolacione materijale i već ima pogon za proizvodnju izolacionih materijala u Surdulici, a uložiće još skoro 17 miliona evra i zaposliti 15 novih radnika.

Najavljeno je i da će tokom januara 2023. godine ministarstvo privrede započeti zajedničku realizaciju projekata i sa kompanijama AКU Italia (Milotex), Flammat“, Natura Trade (treća reinvesticija) i Don Don (druga reinvesticija).

BONUS VIDEO Još jedan strani investitor ostavio srpske radnike na cedilu