Luka Trikić Foto:Privatna arhiva; shutterstock by rarrarorro; shutterstock by Sundry Photography ; shutterstock

Bankrot Banke silicijumske doline (SVB) ujedinio je ekonomiste, svi imaju isti stav – Srbija je bezbedna. Ipak, postoje Srbi koji su bili klijenti ove finansijske institucije i koji su 48 sati od proglašavanja bankrota prošli pravi pakao. Jedan od njih je Luka Trikić, osnivač uspešnog startapa, čiji je novac ležao baš u toj banci. Luka njegov novac i kompanija su trenutno bezbedni, ali dilo je napeto, jer su u trenutku mogli da ostanu bez apsolutno svega.

Iako “obični” građani Srbije nemaju baš nikakve sa ovom bankom, ipak postoje oni koja je vest o njenoj propasti u potpunosti “poljuljala”.

Razlog za to je činjenica da su većinski klijenti SVB upravo startapovi.

FOTO: Michael Vi / Shutterstock

Jedan od klijenata ove kalifornijske banke je i Luka Trikić, jedad od pokretača kompanije “Connect the dots” (CTD), koja je samo tokom 2021. godine privukla investicije vredne 15 miliona dolara, te tako zauzela visoko drugo mesto na listi najuspešnijih startap biznisa u Srbiji.

Kako Trikić ističe, sav novac njegovog startapa nalazio se upravo u SVB.

Od petka, kada je vest o bankrotu bila udarna, pa sve do nedelje, Trikić je bio u neizvesnosti, jer nije znao šta će se sa novcem njegove firme desiti.

PROČITAJTE JOŠ

“Nekih 48 sati nismo mogli da dignemo novac iz banke, tako da je bilo ‘uzbudljivo’”, kaže Trikić.

On ističe da je pitanje bilo veće od toga “biti ili ne biti” ili “da li će moj biznis opstati”.

“To je bilo mnogo veće pitanje za američku ekonomiju. Oni da nisu uradili ono što su uradili – sačuvali depozitore, nastao bi potpuni kolaps, ne samo naše firme, već pola američke ekonomije”, kaže Trikić.

Ovaj preduzetnik kaže da bi, da nadležni nisu intervenisali, za male startapove to značilo “apsolutni kraj” poslovanja.

Luka Trikić Foto:Privatna arhiva

“Mi smo dosta novca digli, sav taj novac je bio u SVB, te bi to kraj, nikakve šanse ne bismo imali”, dodaje.

Kako je to država odreagovala?

Kako Trikić dalje priča, SVB je nastavila da radi kao da se ništa nije desilo, ali pod kontrolom Federalnog biroa za osiguranje depozita. (FDIC).

“Prvobitno su oni rekli da će osigurati 250.000 doalra. Međutim, videli su da ako ne osiguraju sve depozite, nastaće potpuni kolaps, pa su odlučili da ipak osiguraju sve, tako da su svi depoziti sada sigurni”, objašnjava on.

Trikić kaže da, iako su svi zaposleni u njegovom startapu CTD bili svesni da će nadležni morati da odraguju kako bi sprečili katastrofu, ipak je tih 48 sati, u kojima nisu znali šta se dešava sa njihovim novcem, bila napeta.

Ovaj startapovac dodaje da je sav njihov novac I dalje u SVB, ali kroz smeh dodaje da je to sada najsigurnija banka, jer jedini imaju osiguranje apsolutno svih depozita.

Zašto su startapovci birali baš ovu banku?

Kako su većinski klijenti SVB bili upravo startap i IT kompanije, Trikić objašnjava da je razlog za to činjenica da je ona imala određene pogodnosti za ove vrste biznisa.

Foto: REUTERS/Nathan Frandino/File Photo

“Primera radi, kada vam novac stoji na računu, momžete da ga investirate sa kratkim dospećem i da ‘pravite’ novac dok vam on stoji na računu”, objašnjava.

On ističe da ova “primamljiva” ponuda nije bila okidač za katastrofu. Banku je, prema njegovom mišljenju, dovela serija grešaka.

“Tada nismo znali da banka pravi određene greške, a sada imamo poverenja u nju jer je kontroliše FDIC. Ranije, međutim, oni nisu imali direktora za upravljanje rizikom osam meseci, deponovali su novac na neke investicije koje nisu bile prikladne za banku takvog profila, pa su onda napravili gubitke, pa su hteli da podignu novac u trenutku kada je I druga banka propala I tu je nastala panika”, zaključuje Trikić.

BONUS VIDEO Luka Trikić: Iskustva srpskog IT stručnjaka sa propalom američkom bankom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar