Foto: EPA-EFE/GEORGE NIKITIN, EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Najveći bankrot u Sjedinjenim državama još od 2008. godine, doživela je banka Silicijumske doline. Stručnjaci ističu da, iako kolapsi velikih banaka mogu da izazovu ekonomske krize svetskih razmera, baš kao tada, ova situacija, barem za sada, neće imati nikakav uticaj na bankarski sektor i opštu ekonomsku situaciju u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), imovina banke Silicijumske doline (Silicon Valley Bank – SVB) zaplenjena je nakon što su štedište, prvenstveno tehnološki radnici i kompanije koje se bave rizičnim kapitalom, ubrzano počele da povlače svoj novac.

Zaplenjeno je 209 milijardi dolara imovine i 175,4 milijarde depozita koje je banka u trenutku imali u trenutku kolapsa.

Dolar novac
Dolar Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Pre nego što je poslovanje banke zaustavljeno, akcije njene finansijske grupe pale su skoro 70 odsto, nakon što je objavljeno da je banka prodala imovinu od 21 milijarde dolara i da planira da proda deo svojih akcija kako bi prikupila novac.

Inače, ovo je jedna od glavnih američkih institucija u koju su početnici polagali svoje investicije. Ova previranja došla su u trenutku kada brojne tehnološke kompanije smanjuju svoje kapacitete, odnosno otpuštaju radnike, a rastuće kamate stope ukazuju na probleme u kojima se nalazi svetska ekonomija. SVB inače je federalno osigurana, što znači da će, ukoliko ne bude mogla da isplati klijente, dobiti sredstva od vlade.

Do rasula je došlo jer je banka čuvala veliki broj državnih obveznica, koje su gubile na vrednosti ulsed rasta kamatnih stopa, zbog čega je banka morala da nadoknadi gubitke.

PROČITAJTE JOŠ

Da ovakve ekonomske situacije izazivaju domino efekat, najbolje pokazuju akcije drugih američkih banaka koje su pale.

Tako je vrednost akcija First Republic Bank opala za 22 odsto, Bank of America za jedan i Morgan Stanley za više od dva procenta.

Šta ovo znači za Srbiju?

Ekonomista dr Ljubomir Madžar kaže za portal Nova.rs da, iako je SVB velika banka, ona je ipak samo jedna od brojnih banaka, te nije ključna za ekonomsku stabilnost SAD.

Ljubomir Madžar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Njen bankrot neće izazvati nikakve turbulencije, čak ni u širem okruženju Kalifornije, a samim tim ni u Srbiji, te nema razloga za bilo kakvu bojazan“, kaže dr Madžar.

Istog je mišljenja i profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić. On takođe ističe da je situacija u SVB „izolovana“, te da neće imati veliki uticaj na svetsku ekonomiju.

“Ako u jednom trenutku i budemo pretrpeli uticaj ovog bankrota, on će kod nas doći preko Evrope. Tako može da utiče na srpski finansijski sistem, ali za sada nema razloga za brigu”, objašnjava dr Savić.

Oglasili se Vučić i NBS

Povodom kolapsa u SVB oglasila se i Narodna banka Srbije, a iz ove institucije navode da banke u Srbiji nemaju poslovne odnose sa ovom kalifornijskom bankom, tako da ne psotoji mogućnost ispoljavanja kako direktnih, tako ni indirektnih efekata na Srbiju. Ipak, iz NBS navode da je ključni rizik da će se kriza i nepoverenje preliti na druge banke u SAD, kao i na celokupno finansijsko tržište, što može da se odrazi na ostatak sveta.

Foto: N1

O propasti SVB oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da banke u Srbiji sprovode striktnu superviziju i da građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu NBS.

BONUS VIDEO Vučić: Srbija izbegla bankrot

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar