Foto: Shutterstock

Nakon što je kompanija "Matijević agrar" postala većinski vlasnik kompanije "Mirotin grupe" iz Vrpasa u okviru koje posluje mlekara “Dana” stigla je vest da ova mlekara prestaje sa radom čime je ugroženo 250 radnih mesta, saopštilu je udruženje građana Lokalna alternativa .

Prenosimo saopštenje Lokalne alternative Vrbas:

„Kao što je većini građana opštine Vrbas već poznato, pre više od mesec dana kompanija „Matijević agrar“ postala je većinski vlasnik kompanije „Mirotin grupe“ iz Vrbasa u čijem sastavu posluju mlekara “Dana“ kao i PP „Sava Kovačević“ iz Vrbasa.

Ništa u tome ne bi bilo sporno da se nije pojavila informacija da mlekara “Dana” prestaje sa radom i da se planira gašenje farme, koja takođe posluje u sastavu PP “Sava Kovačević”.

Povezane vesti:

Pojedinim radnicima, kako smo saznali, ponuđen je prelazak u maloprodajne objekte kompanije “Matijević”, kao i u njihovu klanicu na Rumenačkom putu u Novom Sadu. Metod već poznat. Uzmi ili ostavi i to za minimalnu zaradu. Kao dodatno poniženje zaposleni službenici kao i drugi radnici upućeni su na voćnjak da beru jabuke, na posao koji su do tada obavljali sezonski radnici.

Ozbiljan i društveno odgovoran poslodavac sebi ne sme da dozvoli da višak radnika, ako ga ima, rešava na način kao što su premeštaj na drugo radno mesto sa nižim stepenom stručne spreme ili premeštanjem kod drugog poslodavca sa manjom zaradom.

Ovakvo postupanje je u suprotnosti sa Zakonom o radu, svim međunarodnim konvencijama iz oblasti rada i zaštite na radu, koje je potpisala naša država, kao i sa moralnim i ljudskim odnosom prema radniku.

Jedini način koji je utemeljen u zakonu je OTPREMNINA usled tehnološkog viška zaposlenih. Novi gazda i pored svega što je „pazario“, kako izgleda, hoće još i dodatno da uštedi. Finansijski je isplativije premeštati zaposlene sa jednog na drugo radno mesto, slati ih da beru jabuke ili u drugo udaljenije mesto rada, i tako sačekati da sami daju otkaz, nego isplatiti zakonsku i zasluženu otpremninu koja je ionako skromna.

Broj zaposlenih koji će ovakvim postupanjem novog poslodavca ostati bez posla još nije poznat, a zvanične informacije se ne mogu dobiti.

Iz kompanije “Matijević” se u vezi ovoga niko ne oglašava.

Lokalna samouprava takođe ćuti. Kao da ih se situacija sa jednim od najreprezentativnijih preduzeća u opštini Vrbas uopšte ne tiče i kao da nije u pitanju sudbina oko 250 radnika i njihovih porodica! Kako deluje sve će se svesti na računjanje štete po opštinski budžet i, kao do sada, sačekaće da se situacija slegne kako bi nastavili po starom.

Da li je moguće da će toliki broj radnika tek tako, bez reči, biti ostavljeno na cedilu?

Da živimo u nekom donekle uređenom društvu, koje vodi računa o javnom interesu, ovakve stvari pri promeni vlasničke strukture bi bile nezamislive.

Radnici zbunjeni, neorganizovani, prepušteni na milost i nemilost „novom gazdi“ i već potvrđeno lošem Zakonu o radu ali ni on se ne poštuje. Od dva sindikata koja postoje u tom preduzeću nijedan se ne oglašava.

Zašto svi u Vrbasu ćute?!

To nikome nije jasno i predstavlja delić slagalice mnogo šireg društvenog problema. Jedino što je svima sasvim jasno jeste, da će veliki broj naših sugrađana ostati bez posla.

Da, to je to obećano, zlatno doba.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar