Foto:Južne vesti/DM

U kompaniji Šinvon u Nišu oko 400, od ukupno 650-660 radnika, i to onih koji su bili zaposleni na određeno vreme - ostaće bez posla. Ostali radnici, njih oko 260, stalno zaposlenih, dobili su ponudu da pređu u kompaniju Jura, ali da rade na neodređeno vreme. Iz Sindikata Sloga kažu da je cela stvar urađena da bi radnici ostali bez otpremnina ako dođe do gašenja pogona.

Ti radnici koji su radili za stalno su za N1 rekli da ih je jednog jutra sačekalo saopštenje da će im biti ponuđeno da pređu da rade u kompaniji Jura i da potpišu ugovore na neodređeno vreme, a u Šinvonu su radili za stalno. To znači da će i oni moći da odu bez otpremnina i nadoknada preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predstavnik Sindikata Sloga Bratislav Milić kaže da je sindikat još ranije upozoravao da će se „ovo desiti u septembru“ i da su imali podatke da spremaju gašenje pogona Šinvona, koji je ćerka firma Jure. „Pokušavaju njih 200 – 230 da prebace u Juru da ne bi platili otpremninu, to je klasična ucena“, rekao je Milić i naglasio da je Šinvon posebna fabrika koja je uzela subvencije od države „a sada ispada da je ista firma“.

„Oko 400 radnika ide sada na biro i to su socijalni slučajevi…260 prelaze u Juru pod ucenom, moj savet im je da ti prihvate i da se onda obrate inspekciji“, rekao je Milić.

On je te radnike pozvao i da se odmah učlane u sindikat u Juri, „jer ako ima jedno zatvaranje može da se desi i drugo zatvaranje“, te da će, ako se dogodi da i pogon Jure bude zatvoren, ostati bez otpremnina.

Milić je preneo podatak i da u Šinvonu početna minimalna plata sa subotama i nedeljama izosi oko 45.000 dinara.

On je istakao i da nema zvanične informacije da li se pogon Šinvona gasi i da su iz te kompanije toliko zatvoreni, kao da se radi o ambasadi.

„Koliko vidim, nisu preduzeća u krizi. Skoro su tražili radnike u Juri“, rekao je Milić i dodao da se pita da li je povod samo to da se ne isplate otpremnine radnicima, jer Jura traži radnike, a otpušta iz Šinvona.

„Hoće da izbegnu otpremnine, ima posla, radi se i prekovremeno i subotom i nedeljom“, kaže on.

Upitan zbog čega onda menjaju radnike koji su za stalno, Milić kaže da su mu radnici neformalno preneli da je problem taj da dosta ljudi ide na bolovanje, a da „one koji su za stalno ne mogu da otkače“.

„One koji su išli na bolovanje tako hoće da otkače“, rekao je Milić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare