Buvljak koji je decenijama bio na Novom Beogradu pre mesec dana premešten je na drugi kraj grada - u Miljakovac, a tokom upravo završenog vikenda srušene su sve tezge u Bloku 43. Na toj parceli, koja se nalazi u neposrednoj blizini buduće beogradske autobuske stanice, biznismen blizak Srpskoj naprednoj stranci i vlasnik kompanije Kopernikus Srđan Milovanović zidaće ogromni poslovni kompleks i kulu.

Reporteri portala Nova.rs obišli su prostor na kom se nekad nalazio buvljak u novobeogradskom bloku 43 i zatekli gotovo prazan prostor. Za vikend su srušene sve tezge i manji objekti koji su se tamo nalazili, a još postoje lokali koji se nalaze uz samu ulicu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlasnik tog zemljišta sada je kompanija „Kopernikus Tower“, iza koje stoji Srđan Milovanović, brat Zvezdana Milovanovića, funkcionera SNS koji je bio poverenik te stranke za Niš.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako su skoro svi objekti na starom buvljaku srušeni, vlasnik tog zemljišta navodi za Nova.rs da gradnja neće odmah početi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Gradnja će početi za oko dve godine“, kratko nam je rekao Milovanović.

Kupovina zemljišta za 20 miliona evra

Zemljište na kom se nalazio buvljak je 2019. godine, na licitaciji koju je organizovala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kupila kompanija “Kopernikus Tower” za 20 miliona evra.

Prema rečima tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, za učešće na licitaciji za prodaju zemljišta od dva hektara prijavila su se tri investitora, a “najveću ponudu dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Milovanovićeva firma je međutim osnovana baš uoči prodaje tih parcela, a kao vlasnik se na sajtu Agencije za privredne registre navodi kompanija „Kopernikus Systems“, iza koje formalno stoji firma sa Kipra „Kopernikus korporejšn LTD“. Međutim, da je Milovanović stopostotni njen vlasnik vidi se u evidenciji stvarnih vlasnik na sajtu APR.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da planira da gradi poslovni kompleks „Kopernikus“ je odmah nakon kupovine zemljišta na buvljaku i zvanično saopštio. Tada je rečeno da će na tom mestu graditi kompleks površine od 100.000 kvadrata.

Ta firma će u ovom kompleksu objediniti sve svoje poslovne ogranke i kompanije, a tu će biti sagrađen i televizijski studijski prostor, koje će koristiti Prva i B92.

Gradi po Beogradu, „drži“ dve televizije

Srđan Milovanović je preko “Kopernikusa” vlasnik i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – Prve i B92.

PROČITAJTE JOŠ

Braća Milovanović su se našli u centru pažnje kada su Telekomu Srbije prodali svog kablovskog operatera „Kopernikus technology“ za čak 195 miliona evra. Kako je naknadno rečeno, oni su ipak bili samo suvlasnici, budući da je drugi deo tog operatera pripadao poljskom investicionom fondu „Abris“.

Ubrzo su međutim kupili i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom od grčke kompanije „Antena grup“.

Nelegalna gradnja, hotel, pucnjava

Funkcionerka SSP Marinika Tepić je početkom 2023. godine ukazala da “Kopernikus” nelegalno zida na Dedinju, odnosno da je barem jedan sprat izgrađen nelegalno, s obzirom na to da se on ne navodi ni građevinskoj dozvoli ni na tabli postavljenoj na gradilištu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O Srđanu Milovanoviću pisalo se i u martu 2017, kada je javnost saznala da je na vlasnika TV Hepi Predraga Rankovića Peconija pucano u beogradskom Hotelu Prag, čiji je vlasnik upravo Milovanović. Mediji su pisali da je on sedeo za stolom kada je Peconi upucan, a razlog okupljanja društva navodno je bila proslava koju je upriličio vlansik Kopernikusa zbog kupovine hotela „Prag“.

U intervjuu za Danas 2018. izjavio je da se bavi se privatnim biznisom 30 godina, te da ima više od 20 firmi u Srbiji koje se bave različitim poslovima – od građevine, preko energetike do proizvodnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare