Zvezdan Milovanović Foto: printscreen TVKopernikus

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić prilikom formiranja gotovo svake vlade imao je bar po jedno kadrovsko iznenađenje, a do sada su to uglavnom bile nestranačke ličnosti, poput Ane Brnabić ili Lazara Krstića. Ovog puta bi to iznenađenje moglo da bude iz redova naprednjaka i to u liku Zvezdana Milovanovića, poverenika te stranke za grad Niš, ali i vlasnika TV Kopernikus, koja je objavila da će upravo on biti ministar u budućoj Vučićevoj vladi.

Aleksandar Vučić i dalje vaga ko će biti premijer, ko će činiti buduću vladu, da li će u njoj biti SPS ili SPAS ili obe te stranke, a mediji za to vreme spekulišu i ko će iz Nemanjine 11 da „leti“. Sa druge strane, jedna televizija veoma bliska SNS-u juče je objavila ime navodnog budućeg ministra, koji se do tada u toj ulozi nigde nije pominjao.

Naime, TV Kopernikus je obelodanila da će u novoj vladi sedeti vlasnik te televizije Zvezdan Milovanović, koji je ujedno i lokalni niški funkcioner SNS-a. Zvanične potvrde ove vesti i dalje nema, ali je, s obzirom na vlasničku strukturu tog medija jasno da je reč o informaciji koja je stigla iz „dobro obaveštenog izvora“ ili eventulano o medijskom spinu, koji je iz nekog razloga namerno plasiran.

On je u izjavi za portal Nova.rs kratko naveo da postoji mogućnost da bude ministar, ali da je sve još u domenu „razgovora i dogovora“.

„Biću na bilo kojem mestu na koje me stranka postavi“, rekao je on.

Ko je uopšte Zvezdan Milovanović i šta bi to moglo da ga preporuči za ministarsku funkciju?

Kao prvi čovek niških naprednjaka, važio je za najozbiljnijeg kandidata za funkciju gradonačelnika Niša, a u odnosu na ostale funkcionere SNS iz toga grada bio je medijski i najprisutniji. Međutim, prema objavama medija, ta pozicija biće poverena Dragani Sotirovski, dok je Milovanoviću namenjena ministarska funkcija.

Milovanović i afera Telekom

Inače, prvenac u medijskom biznisu je ipak njegov brat Srđan, vlasnik Kopernikus korporacije, koga opozicioni političari optužuju za učešće u aferi „Telekom“. Naime, njegova kompanije kupila je „O2“, sajt B92 i TV „Prva“, za 180 miliona evra. Nešto ranije je njegov kablovski operater Kopernikus prodat Telekomu Srbija za čak 195 miliona evra, a stručnjaci su ocenili da je ta cena bila previsoka.

Na mestu poverenika SNS u Nišu Zvezdan Milovanović je od 2016. godine, a do tada se uglavnom pominjao kao jedan od vlasnika TV Kopernikus. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, kao pojedinac poseduje 52,41 odsto udela u toj televiziji, a preostali deo pripada firmi „Tvinel“, čiji je on stopostotni vlasnik.

Prema pisanju Južnih vesti, kompanija Tvinel, koja se po APR-u bavi kablovskim telekomunikacijama, u oktobru 2019. postala je vlasnik ruiniranog hotela “Srbija” u Niškoj Banji. Milovanović tada nije otkrio po kojoj ceni ga je kupio.

„Hotel je bio privatno vlasništvo i bio je pod hipotekama. To sve drži ona firma koja je kupila potraživanja za celu Srbiju, ne znam kako se zove. Kupljeno je i od vlasnika hotela, ali je morao da se dogovori i otkup svih potraživanja po osnovu hipoteka na tom objektu. Hipoteke su bile preko 2,5 miliona. Otkup potraživanja se uvek pogodi na manju cifru“, rekao je tada on.

„Južne vesti“ su objavile da iako Zakon o sportu zabranjuje da članovi sportske organizacije budu stranački funkcioneri, Zvezdan Milovanović je bio i predsednik niškog Fudbalskog kluba koji se bavi mlađim kategorijama „Železničar Kopernikus“. Nije poznato da li je i dalje na toj poziciji.

Zvezdan Milovanović Foto: printscreen facebook Zvezdan-M-Milovanovic

Kako je pisala „Politika“ Zvezdan Milovanović i njegov brat Srđan su blizanci, rođeni 6. oktobra 1964. godine u Nišu. Posle završene osnovne i srednje škole upisali su studije elektronike i istoga dana 1991. godine branili i odbranili diplomske radove.

Vređao novinare

Južne vesti su ranije objavile da je Zvezdan Milovanović vređao novinare tog medija, govoreći im da su „nebitni“, „lažovi“, „nepismeni“… To je učinio nakon objave teksta o o partijskom zapošljavanju, koji je zasnovan na procureloj Viber prepisci SNS funkcionera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare