Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanica SSP Marinika Tepić ukazala je da kompanija Kopernikus, koja je u vlasništvu Srđana Milovanovića, biznismena bliskog vlasti, nelegalno zida na Dedinju. Iz građevinske dozvole koja je izdata u junu 2020, a koju je objavila Tepić, ali i građevinske table koja je postavljena na gradilištu, prozilazi da je Kopernikus nelegalno sagradio bar jedan sprat.

Tik pored zgrade TV Pink, na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Neznanog junaka, kompanija Kopernikus Real Estate gradi stambeno poslovni objekat, bruto površine od najmanje 12.764 kvadrata. Sudeći prema građevinskoj dozvoli, koja je izdata pre dve i po godine, taj objekat bi u budućnosti trebalo da ima 21 stambenu jedinicu, sedam lokala i 90 parking mesta u podzemnim garažama.

Ipak, malo je verovatno da će sve ostati na tome. Naime, prema dokumentu koji je na svom Tviter nalogu objavila Tepić, zgrada na Kopernikusa na Dedinju trebalo bi da se sastoji od četiri podzemne etaže, prizemlja, dva sparta i povučenog sprata. Isto se vidi i na građevinskoj tabli koju je reporter “Nove” uslikao na licu mesta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slika nezavršenog objekta, međutim, već sada govori nešto drugo.

Nije poznato koliko podzemnih etaža ima, ali je jasno da su osim prizemlja, sagrađena još tri sparta i poslednji – povučeni sprat. Ako ćemo se držati dozvole koju je Milovanovićeva kompanija dobila 2020, kao i građevinske table koja je postavljena na licu mesta, ispada da je Kopernikus nelegalno sagradio bar jedan sprat.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nova” je pokušala da stupi u kontakt sa Srđanom Milovanovićem, koji je krajnji vlasnik kompanije “Kopernikus Real Estate”, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Naš list kontaktirao je i njegovog brata Srđana Milovanovića, koji je u novembru 2021. izabran za člana Predsedništva SNS, ali ni od njega odgovor nismo dobili.

“Ne znam. Ja sam u Nišu”, rekao nam je on.

Foto:Nova.rs

Obratili smo se i gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, sa pitanjima da li je Kopernikus u međuvremenu dobio dozvolu da sagradi još jedan sprat i šta će preduzeti ukoliko nije, ali do zaključenja ovog broja ovog broja odgovor nismo dobili.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na građevinskoj tabli piše i da je izvođač radova firma Koto, koja je između ostalg radila rekonstrukciju i restauraciju zgrade Železničke stanice.

Inače, prema informacijama na građevinskoj tabli, koja stoji ispred zgrade koju gradi Milovanović, rok za završetak radova je bio avgust 2022. To znači da je objekat trebalo da bude završen još pre pet meseci.

Gradnja bez građevinske dozvole je inače krivično delo, za koji su zaprećene novčane i zatvorske kazne. Takođe, pravno lice koje zida objekat bez dozvole može odgovorati za privredni prestup za koji je zaprećena novčana kazna do tri miliona dinara.

Kompanija Kopernikus odavno se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom. Zvezdan Milovanović, brat vlasnika te firme Srđana Milovanovića, bio je poverenik SNS za grad Niš. Kako je objavio Istinomer, on je u novembru 2021. izabran za člana Predsedništva SNS.

Foto: Printscreen/YouTube/Danas Conference Center, Promo

Kopernikus je inače vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – TV Prva i B92, a u centru pažnje našla se i kada je Telekom Srbija kupio kablovskog operatera “Kopernikus technology”, čiji je Srđan Milovanović bio suvlasnik. Prema pisanju medija, Telekom je taj poslovni poduhvat koštao čak 195 miliona evra.

U avgustu 2019. Kopernikus je kupio i zemljište na kom se nalazi beogradski buvljak. Reč je placu, površine od 20.500 kvadrata, koji je plaćen oko 20 miliona evra.

Tepić: Vesiću, povedi inspekciju

Informaciju da Kopernikus gradi više spratova nego što to predviđa građevinska dozvola, objavila je Marinika Tepić.

Foto: Video/FoNet

“Pošto Vesić ujutru gostuje na Pinku, evo, pored Pinka i zgrada Kopernikusa u izgradnji. Kako je dobio enormne pare od državnog Telekoma, Kopernikus je tu od 2020. i građevinski investitor i to kakav! Ima dozvolu za dva sprata,a izgradio četiri. Vesiću,povedi i inspekciju da vidimo pravu državu”, navela je Tepić.

Vesić se ovim povodom nije oglašavao.

BONUS VIDEO Radmilo Marković: Nelegalna gradnja u Beogradu nije greška, već sistem za bogaćenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare