Foto: Privatna arhiva

Cene u Srbiji menjaju se gotovo svakodnevno, a sve više proizvoda za građane naše države postaje luksuz. Meso je slabijeg kvaliteta, puter je zamenjen margarinom, mnogo toga kupuje se na popustima. Danijela Marić se nedavno vratila iz Nemačke u Srbiju i podelila je s nama svoje utiske – postoje drastične razlike u cenama, a još drastičnije su razlike u platama.

Kako Danijela priča za Nova.rs, ljudi koji iz bilo kog razloga otputuju u Nemačku i uđu u prodavnice, prvo primete razliku u ceni putera.

Foto: Privatna arhiva

„U Srbiji se puter zbog cene smatra luksuzom, često je skuplji od 500 dinara, pa većina građana kupuje margarin. U Nemačkoj je, s druge strane, puter osnovna namirnica“, priča nam Danijela.

Prosečna cena putera u nemačkim marketima iznosi 2,29 evra za pakovanje od 250 grama. Dakle, 270 dinara, skoro duplo jeftinije nego kod nas.

Foto: Privatna arhiva

S druge strane, na osnovu podataka sa sajta Cenoteka, koji se bavi praćenjem cena u prodavnicama u Srbiji, vidi se da se 250 grama prodaje po ceni od 250 dinara, a ukoliko potrošači žele kvalitetniji proizvod – za to izdvajaju i do 540 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Tri dinara za vanilin šećer

Nedavno je fotografija s rafova u prodavnicama pokrenula pravu lavinu komentara na Tviteru – „vanilin šećer poskupeo 300 odsto“.

Tako se na fotografiji vidi da je cena jedna kesice vanilinog šećera 37 dinara, dok u marketima ova cena ide i preko 70 dinara.

„Pre nekoliko meseci bio je devet dinara“, napisao je jedan korisnik ove društvene mreže.

A kako za Nova.rs kaže Danijela – u Nemačkoj cena nije ni blizu ove.

Foto: Privatna arhiva

„Ovde pakovanje vanilinog šećera od 15 kesica košta manje od pola evra“, kaže Danijela, koja je redakciji portala Nova.rs poslala i fotografije ovih cena.

Foto: Privatna arhiva

Preciznije, za 15 kesica vanilinog šećera Nemci izdvajaju 39 centi, što je oko 46 dinara – tri dinara za jednu kesicu.

U Nemačkoj je jeftiniji i kilogram ajdared jabuka, koji košta oko 100, a u Srbiji 110 dinara.

Kad su u pitanju pojedine namirnice, poput svinjskog vrata, cene su slične.

Tako u Nemačkoj kilogram ovog mesa košta oko 5,47 evra, odnosno oko 640 dinara, dok u Srbiji potrošači izdvajaju u proseku 670.

S druge strane, pojedini prehrambeni proizvodi nešto su skuplji. Tako krompir u Nemačkoj košta oko 175, a u Srbiji 80 dinara.

Većina proizvoda od mesa takođe je skuplja. Tako cena za kilogram pilećeg filea u Nemačkoj ide i preko 1.000 dinara, dok je u Srbiji nešto niža, ali ide i do 900.

Kozmetika – znatno jeftinija preko

Dezodorans poznatog proizvođača u Nemačkoj košta u proseku 1,95 evra, odnosno oko 220 dinara. Isti proizvod, istog brenda, u Srbiji košta u proseku 680 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Isti je slučaj i sa mlekom za telo – isti proizvod košta oko 350 dinara (2,95 evra), u pakovnaju od 400 mililitrara, dok je u Srbiji njegova cena u nekim prodavnicama viša od 800 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Za oko 320 dinara u Nemačkoj potrošači mogu da kupe gel za tuširanje od 400 mililitara, dok u Srbiji taj novac nije dovoljan ni za isti proizvod, samo u manjem pakovanju od 250 mililitara, koji su u Srbiji skuplji od 500 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Ko može da kupi više proizvoda?

Iako je dosta proizvoda jeftinije u Srbiji, niže su i plate.

Prosečna plata u Nemačkoj je oko 2.000 evra, a zarade variraju od visine poreza, koji su niži za ljude koji imaju decu. U svakom slučaju, prosečna plata se kreće od 1.900 do 2.200 evra.

Od juče, prvog oktobra, minimalna satnica u Nemačkoj iznosi 12 evra, odlučio je nedavno Bundestag. Osam radnih sati dnevno, skoro 100 evra.

S druge strane, prosečna plata u Srbiji iznosila je u julu, od kada su dostupni poslednji zvanični podaci, 73.114 dinara, odnosno oko 620 evra.

Minimalac u Srbiji trenutno jedva da prelazi 35.000 dinara.

BONUS VIDEO Cene hrane probile sve granice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare