EKOLOGIJA. Zašto košta dva miliona evra sistem gReact za prijavu ekoloških problema, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Foto: Newsmax Adria

Nikola Nešića, ekspert za telekomunikacije i narodni poslanik iz stranke "Zajedno", tvrdi da je aplikacija za prijavu ekoloških problema Ministarstva za zaštitu životne sredine, gReact, koštala građane 125 puta više nego što zapravo vredi.

„Zamolili smo naše IT stručnjake da izvrše procenu izrade aplikacije i procenjeno vreme radnih sati za izradu ove aplikacije. Nakon detaljne analize – za kompletnu izradu ove aplikacije, od kreiranja koda do detaljnih programskih rešenja potrebno je 330 radnih sati. Ukoliko bi se plaćao radni sat programera u Srbiji koji je u proseku 40 eur, ovu aplikaciju je Ministarstvo moglo pokrenuti za 16.000 evra (sa sve dizajnom), a ukoliko bi se zadužili programeri iz EU, sa skupljim radnim satom – aplikacija ne bi bila skupllja od 21.000 evra“, kaže Nešić.

Građane Srbije, ova aplikacija gReact je koštala 2,5 miliona evra ili 125 puta više, dodaje on.

„Da sumanutost ove pljačke bude još veća, aplikacija gReact nije ostala u vlasništvu građana Srbije, već kompanije koja je izradradila istu i može da je dalje preprodaje na tržištu“, kaže Nešić i dodaje:

„To u prevodu znači da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine iznajmilo softwer od firme Tcom za 2,5 miliona evra, a ova firma je za 21.000 evra taj softver napravilo, i potom može staviti na tržište da je preprodaje dalje.“

PROČITAJTE JOŠ

Zaključuje da će se „Zajedno“ i dalje pravno boriti protiv ove „sumanute nabavke“ ćemo se dalje boriti pravno – odneće podatke tužilaštvu i nadležnim institucijama i tražiti da hitno reaguju.

BONUS VIDEO Zašto košta dva miliona evra sistem gReact za prijavu ekoloških problema?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar