Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka danas je održala sednicu na kojoj je razgovarano o promeni ključnih kamatnih stopa. One su današnjom odlukom podignute za 50 baznih poena, što u praksi znači da će ključne kamate porasti za 0,5 odsto. Ovom teškom, ali očekivanom odlukom glavne evropske finansijske institucije, biće pogođeni i građani Srbije koji imaju kredite u evrima, a sve zbog neizbežog rasta još jedne evropske kamate – euribora, koji je u junu ove godine prvi put od 2015. dostigao pozitivnu vrednost i od tada neprekidno raste.

Zašto je euribor bitan?

S obzirom na to da veliki broj građana koji uzmu stan na kredit, uzmu kredit sa varijabilnom kamatom stopom, svaka promena euribora, čija je vrednost jedan od činilaca pri izračunavanju kamate, pogađa ih direktno.

U prevodu, sa svakim skokom euribora skaču i iznosi koje građani treba da izdvoje svakog meseca kako bi banci uplatili ratu kredita.

Pročitajte još:

Međutim, ono što donekle građane “teši” jeste činjenica da, iako su evropske kamate povećane danas, rate kredita neće porasti odmah.

Naime, euribor ima nekoliko vrednosti, od kojih su za građane Srbije najbitnije tromesečna i šestomesečna.

Svakom ko ima ugovor o kreditu u evrima, u tom istom ugovoru piše na osnovu koje vrednosti se obračunava rata. Ukoliko je reč o tromesečnom euriboru, rata će se obračunavati na svaka tri meseca, a ako je u pitanju šestomesečni, obračunavaće se na šest meseci.

Evropska centralna banka Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Prema ovome, onima kojima rate zavise od tromesečne vrednosti euribora, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, a onima kojima sve zavisi od šestomesečnog euribora – 30. juna i 31. decembra.

Tako da će nakon ovog povećanja kamata od strane Evropske centralne banke, sve korisnike kredita u evrima sledeće povećanje rate dočekati za Novu godinu.

Nisu pogođeni samo oni sa stambenim kreditima

Iako korisnike stambenih kredita svaka promena euribora pogađa najviše, građani koji spadaju u ovu grupu nisu jedini “ugroženi”.

Naime, i oni koji su automobil kupili na lizing pogođeni su rastom ove kamate, i to uglavnom njenim tromesečnim nivoom.

Evri Foto:Shutterstock

Međutim, korisnici lizinga su u prednosti, budući da u svakom trenutku mogu od njega da odustanu, automobil vrate i oslobode se troška. U ovom slučaju, novac im, naravno, neće biti vraćen, već će se uloženo posmatrati kao novac kojim je automobil iznajmljivan.

Trenutne vrednosti euribora

Vrednosti euribora na dan 14. decembar iznosile su:

Nedeljni – 1,432 %

Mesečni – 1,697 %

Tromesečni – 2.081 %

Šestomesečni – 2,519 %

Godišnji – 2,871 %

BONUS VIDEO Euribor skače, skaču li i brige? – gosti Zoran Grubišić i Dejan Gavrilović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare