Foto:

Kraj jedne priče duge skoro pola veka.

Broj turnira masters serije u tenisu trenutno je devet, ali bi u narednom periodu to moglo da bude promenjeno. Ne, doduše, po brojnosti, već po mestima odigravanja.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, dok je masters u Saudijskoj Arabiji gotovo izvestan, još uvek nije poznato umesto kog turnira će on biti uvršten u kalendar ATP tura.

Prema informacijama medija iz teniskog sveta, Saudijci su poslali ponudu za otkup licence za održavanje mastersa na adresu turnira u Madridu i Majamiju. Prestonica Španije ipak nije izvesna jer je ugovorom vezana za ATP još neko vreme, pa bi izbor trebalo da padne na Floridu.

Cena za ovaj turnir bi mogla da se meri u stotinama miliona dolara, a kao najizvesniji termin nameće se, kako prenose britanski mediji, period od 26. decembra 2024. do 4. januara 2025. godine.

Za to vreme, kako bi bilo napravljeno mesto u kalendaru za turnir u Dubaiju, ATP će se odreći tri turnira – francuskog Liona, zatim američke Atlante, i legendarnog Njuporta. Upravo ovaj turnir ima posebno mesto u srcima ljubitelja „belog sporta“, jer je u pitanju turnir na mestu gde se nalazi teniska Kuća slavnih, što je i ime ovog turnira – „Hall of fame Open“.

Prvi turnir u Njuportu održan je 1976. godine, a iako nije među većim turnirima na svetu (spada u seriju 250), spada među one koji su bili najvoljeniji.

Najbolji igrač u istoriji ovog turnira je Džon Izner, koji je četiri puta osvajao titulu.

BONUS VIDEO Novak Đoković je master mastersa