Foto: Twitter Screenshot Edwin07011

Svetski sport se nalazi na važnoj raskrsnici ljudskih prava, ljudskih sloboda i fer takmičenja. Na tom mestu se negde u sredini i dalje nalazi nedefinisani status transrodnih osoba u sportu.

Valentina Petriljo, žena u telu muškarca (muškarac koji je promenio pol), postala je prvak Italije u trci na 200 metara.

PROČITAJTE JOŠ

Valentina je u detinjstvu bila poznata pod imenom Fabricio, a sada je na državnom prvenstvu ne samo osvojila titulu, već je i srušila rekord sa 26 sekundi i 27 stotinki.

Ipak, mnogima i dalje ne deluje fer da se osoba koja nesumnjivo ima telo muškarca, kako god da se oseća, osvaja medalje i dominira u konkurenciji dama.

Snimak ove trke ubrzo je postao pravi hit na internetu, a videlo ga je više od pet miliona ljudi iz različitih izvora. Državno prvenstvo Italije je do danas zanimalo uglavnom samo one koji su bili u dvorani.

Zanimljivo da se Petriljo takmiči u konkurenciji dama, ali i kao paraolimpijac jer ima problema sa vidom. Nikada do sada nije bio diskvalifikovan.

Zbog ovoga je reagovao i Endru Bogut, bivši NBA košarkaš iz Australije, koji je ironično napisao.

„Zapanjujuća i hrabra kraljica“, poručio je Bogut. Možda to ne bi bilo shvaćeno kao ironija da to sada nije više puta govorio o tome da transrodne osobe ne bi trebalo da se takmiče  u ženskom sportu.

Na ovo mu je ubrzo odgvorio Tanasi Kokinakis, australijski teniser, jednim kratkim „Čini se pošteno“.

Prošle godine je veliku pažnju izazvao slučaje Lije Tomas, muškarca koji je postao dama, a onda je dominirala na plivačkim takmičenjima u Americi uz potresne ispovesti nekih takmičarki.

BONUS VIDEO Ivana Vuleta – devojka koja je vratila nadu u srpsku atletiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare