Lija Tomas
Lija Tomas Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Hoas oko slučaja "Lija Tomas" tek je počeo, i nema naznaka da će se smiriti skorije.

Slučaj prve transrodne sportiskinje koja je osvojila medalju na nekom velikom takmičenju (postala šampiona američke NCAA lige), od lokalne postao je globalna tema, a prava eksplozija će, s obzirom na poslednje najave, uslediti u narednim nedeljama, mesecima i godinama, s obzirom na to da je najavila da će učestvovati u testiranjima za odlazak na Olimpijske igre 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom na reakciju nakon što je osvojila titulu u američkoj koledž konkurenciji, pitanje koje se logično nameće je – kako će (potencijalne) rivalke reagovati ako se ime Lije Tomas nađe među učesnicama najvažnijeg takmičenja na svetu?

Rođena u Ostinu, u američkoj državi Teksas, pod imenom Vilijam, Tomasova je od malih nogu pokazivala afinitete ka plivanju, pa je kroz ovaj sport i gradila put ka univerzitetu Pensilvanija.

No, 2019. godine došlo je do preokreta – Vilijam je porodici saopštio da je transgender, i započeo proces promene pola. Ime je promenio u Lija, a ubrzo je od strane NCAA dobio dozvolu i da se takmiči u konkurenciji devojaka.

Iako je u početku to prošlo „ispod radara“, uz tek poneku reč pobune, već prve trke u kojima je Lija učestvovala dovele su do opšteg haosa koji se ubrzo sa plivanja prelio i na neke druge sportove, pa su tako svoj stav dale i brojne zvezde drugih sportova.

Gde je tačno nastao problem?

Tomasova je u konkurenciji muškaraca na 200 jardi bila 554. u Sjedinjenim Američkim Državama u sezoni 2018/2019, na 500 jardi 65, dok je na 1650 zauzimala 32. poziciju.

Nakon što je započela sa hormonskim terapijama i dobila „zeleno svetlo“ da se takmiči u konkurenciji devojaka, Lija je gotovo preko noći postala perjanica ženskog ameirčkog plivanja – ubedljivo je osvojila titulu u NCAA konkurenciji, a sezonu završila kao peta na 200, prva na 500 i osma na 1650 jardi.

Koliko je bila ubedljiva govori i sledeći podatak – nakon promene pola i hormonske terapije kojom je smanjen nivo testosterona, ona je otplivala najbrža vremena na 200 i 500 jardi u čitavim SAD, računajući i profesionalne takmičare. Njeno vreme na 200 jardi od 1:41.93 je 17. vreme svih vremena, manje od tri sekunde sporije od rekorda čuvene Misi Frenklin, koja je tu deonicu otplivala za 1:39.10, dok je na 500 jardi trenutno 21. u istoriji Amerike sa 4:34.06, tek deset sekundi sporije od rekorda koji je 2017. postavila možda i najbolja plivačica u istoriji, Kejti Ledecki, sa 4:24.06.

Prva koja je „digla glas“ je Erika Braun, dvostruka osvajačica medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju:

„Želim sa vama da podelim nešto što mi je na srcu, a što se dešava u svetu plivanja u SAD u ovom momentu. Verujem da smo svi mi božja deca, i da bi trebalo da volimo jedni druge. Ne želim da stvaram bilo kakvu mržnju, samo da govorim o onome što je ispravno. Ne možemo da dopustimo transrodnim ženama da se takmiče protiv bioloških. Biološki muškarac prolazi kroz muški pubertet. Čak i nakon tranzicije, ona još uvek ima fiziologiju muškarca. Nekoliko godina hormonskih terapija blokiranja testoterona i dodavanja estrogena ne menjaju činjenicu da imaju snažnije mišiće, veće srce i veći kapacitet pluća od biološke žene. Vreme je da se zauzmemo za ženski sport, pre nego što ostanemo bez onoga zašta smo se borili. Nadam se da će ovo inspirisati druge da iskažu svoj stav“, napisala je Braunova.

Na to se nadovezao i Ron De Santis, guverner američke države Florida, koji je za pobednicu trke proglasio Emu Vajtnajt, inače drugoplasiranu na trci za šampiona NCAA. Vajtnajt je u trci na 400 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju zauzela drugo mesto.

Sa druge strane, Tomasova je navela da je završila NCAA karijeru, ali je i najavila da je krajnji cilj nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

BONUS VIDEO Jeziv udes Mika Šumahera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)