Odbojkaši Srbije, Odbojkaška reprezentacija Srbije
Foto: FIVB

Evo kako Srbija može do Pariza

Muška odbojkaška reprezentacija Brazila poslednja je obezbedila plasman na Olimpijske igre preko kvalifikacionih turnira koji su igrani u Tokiju, Šijanu i Rio De Žaneiru.

Brazil je u direktnom okršaju za prolaz na Olimpijske igre savladao Italiju, aktuelnog svetskog šampiona, rezultatom 3:2 i to nakon preokreta.

PROČITAJTE JOŠ:

Put Pariza su tako iz te grupe otišli Nemačka i Brazil, iz druge grupe vizu za OI obezbedile su reprezentacije SAD i Japana, a iz treće Poljska i Kanada.

Pobedom Brazila, Kuba je ostala bez prilike da se nađe direktno u Parizu, što je dobra vest za reprezentaciju Srbije, koja je u svojoj grupi završila kao peta sa skorom 3-4.

Kubanci se trenutno nalaze na 11. mestu FIVB rang liste, a da su uspeli da kroz kvalifikacije dođu do Pariza, dve od pet viza koje Svetska odbojkaška federacija deli na osnovu plasmana na rang listi dobile bi reprezentacije Italije i Brazila.

U ovom slučaju, Italija će zajedno sa selekcijama Argentine i Slovenije po FIVB plasmanu otići u Pariz, dok će jedno mesto pripasti afričkom kontinentu, čiji je najbolje plasirani predstavnik selekcija Egipta. Petu vizu za sada u džepu ima reprezentacija Srbije, koja se nalazi na devetom mestu FIVB rang liste sa 253 bodova. Najbliži pratilac je Nemačka sa 242 boda, ali ona nije konkurent jer se već plasirala na Igre.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedina prava pretnja našim momcima je Kuba, koja je pobedom nad Iranom od 3:2 prišla na manje od 17 bodova razlike.

Kako se poslednji presek pravi nakon završetka preliminarne faze takmčenja Lige Nacija naredne godine, svaka od 12 utakmica biće od izuzetne važnosti za reprezentaciju Srbije, gde će svaki osvojen set biti bitan.

Računica je poprilično jasna – bolji učinak od Kube vodi nas na Olimpijske igre, a posebno važan će biti trijumf u međusobnom duelu, ako uopšte do njega dođe.

Podsetimo, svaki tim igra 12 utakmica, a kako ima 16 učesnika, postoji šansa da se Srbija i Kuba ne sastanu u međusobnom duelu.

Srbija još od Londona 2012. godine nije zaigrala na Olimpijskim igrama, a sada „plava četa“ sve drži u svojim rukama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare