EPA-EFE/JIJI

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo najplaćeniji je sportista u ovoj godini, objavio je magazin Forbs.

Forbs je formirao listu od deset ljudi iz sveta sporta koji zarađuju najviše novca i neki od njih više nisu ni aktivni.

PROČITAJTE JOŠ:

Ronaldo je prošle godine prešao iz Mančester junajteda u saudijski Al-Nasr, ali ima i onih, poput Rodžera Federera koji je u penziji od septembra prošle godine i svejedno je na spisku.

Kristijano je prvi sa procenjenih 136 miliona dolara za godinu dana, od čega se procenjuje da je plata otišla do 75 miliona, a ostalo su sponzorski i poslovni poduhvati i ugovori.

Portugalac je i najpopularniji sportista na društvenim mrežama gde se postepeno približava nestvarnoj brojki od skoro milijardu pratialca na različitim platformama (trenutno ih ima oko 850 miliona).

Lionel Mesi
Foto: David Santiago / Newscom / Profimedia

Ugovori o medijskim pravima u sportskim ligama širom sveta i stalni i popularnost dovode do „masnih“ ugovora, a bliskoistočni novac samo je podigao sve na viši nivo.

Tako je deset najplaćenijih sportista inkasiralo oko 1,11 milijardi dolara u proteklih 12 meseci, pre oporezivanja i ostalih naknada.

Prema navodima Forbsa, to je 12 posto više novca nego godinu dana ranije i pet posto više od rekordnih 1,06 milijardi iz 2018. godine.

Rodžer Federer
Foto: Screenshot Youtube Eurosport Tennis

Ronalda prati Lionel Mesi koji na ime plate zarađuje 65 miliona dolara, a isto toliko iz ostalih prihoda. Kilijan Mbape je treći sa oko 120 miliona, Lebron Džejms je četvrti sa 119,5 miliona dolara, a meksički bokser Kanelo Alvarez je peti.

Kanelova zarada se procenjuje na 110 miliona dolara. Dva mesta u prvih deset zauzimaju golferi, Dastin Džonson (107 miliona) i Fil Mikelson (106 miliona).

Na osmom mestu je Stef Kari sa 100,4 miliona dolara, deveti je penzionisani Rodžer Federer sa neverovatnim 95,1 milionom u džepu, dok je deseti Kevin Durent koji inkasira 89,1 milion dolara.

BONUS VIDEO: Jedan od najvećih Ronaldovih promašaja u karijeri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar