velika ivanča masakr
Foto: Vesna Lalić

Skoro deceniju posle zločina u selu obnovili dedovinu

U masovnom ubistvu u Velikoj Ivanči kod Mladenovca 2013. godine poginulo je 13 ljudi – kada je komšija u rano jutro pucao na ljude od kuće do kuće. Unuka bake i deke koji su tog dana nastradali prijavila se za RTS-ov serijal „Moja dedovina“ da vrati život u napuštenu kuću. Marina je nastavnica srpskog jezika u Mladenovcu, a pismo je serijalu pisala kao trudnica koja čeka treće dete. Njeni baka i deka su ubijeni u zločinu o kome je govorio čitav svet.

Od tada je kuća ostala pusta, a svi naslednici nisu imali snage da nešto urade na imanju koje je u zaseoku u kojoj je u skoro svakoj kući neko nastradao. Među žrtvama bilo je i starijih, ali i jedan mladi bračni par sa malim detetom.

Pročitajte još:

Ovakva tragedija ne pamti se u ovom kraju. Imanje je stvarao Marinin pradeda. Uskoro će mala šumadijska kuća napuniti 100 godina i Marina je po svaku cenu htela da okupi rođake i prijatelje da se kuća spase, a deca vrate na dedovinu i tako prekine decenijsku tugu i život vrati u ovaj zaselak.

Još jedna neverovatna priča povezana je sa ovom dedovinom. Posle velikih ratova i bolesti u Srbiji nije bilo strano da se desi da porodice koje imaju mnogo dece jedno dete pošalju u kuću najboljih prijatelja ili kumova bez dece da žive kao novi naslednici kako se ta kuća bez potomaka ne bi zatvorila. Iz današnje pespektive to deluje čudno, ali su tada prijateljstva i kumstva bila toliko jaka da su se i takve stvari dešavale. Ova familija ima upravo takvu priču. Deda Velizar, koji je ubijen, kao dečko je došao u kuću očevog najboljeg prijatelja kome je umrlo dete. Nekoliko decenija kasnije baš u ovoj kući je ubijen dok je spavao. Dakle, pradeda koji je gradio kuću nije u krvnom srodstvu sa Marinom i svim naslednicima, a i njenim pokojnim dedom i babom. Deda je odrastao kao njegov sin i zato je ovo sada Marinina dedovina.

BONUS VIDEO: Verovanja kod našeg naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar