Salata od svežeg kupusa je jedan od najpopularnijih priloga u Nemačkoj, ali i u našoj zemlji. Pre svega zato što se odlično kombinuje sa mnogim jelima, a naročito sa onim koji su na bazi mesa.
Najčešće se servira uz nedjeljni ručak, mada je kupus salata neretko na spisku dijeta. Svako ima svoj recept za kupus salatu, ali u Nemačkoj se pravi na vrlo specifičan način.
Kupus salata se priprema od svežeg zelenog kupusa, luka, šećera, sirćeta i semenki kima. Zavisno od regije – u salatu mogu da se stave čak i komadići slanine i senf. Imajte na umu da će salata imati bolji ukus ako kupus dobro izrendate, tačnije, na sitne tračice, piše „Punkufer„
Operite kupus, očistite ga i isecite ga na tanke trakice.
Iseckani kupus stavite u veliku posudu i začinite solju i šećerom. Umasirajte začine u kupus – masirajte kupus oko pet do sedam minuta dok ne postane mekan i ne ispusti višak vode. Odstranite tečnost od kupusa.
Očistite luk i isecajte ga na tanke trake i dodajte kupusom.
U manjoj posudi pomešajte povrtni temeljac, ulje, sirće i semenke kima. Prelijte preko kupusa i luka i dobro promešajte.
Začinite salatu crnim biberom po želji.
Stavite sve zajedno u frižider na barem dva sata da se ohladi.