Kako Nemci prave kupus salatu
Foto: Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Salata od svežeg kupusa je jedan od najpopularnijih priloga u Nemačkoj, ali i u našoj zemlji. Pre svega zato što se odlično kombinuje sa mnogim jelima, a naročito sa onim koji su na bazi mesa.

Najčešće se servira uz nedjeljni ručak, mada je kupus salata neretko na spisku dijeta. Svako ima svoj recept za kupus salatu, ali u Nemačkoj se pravi na vrlo specifičan način. 

Kupus salata se priprema od svežeg zelenog kupusa, luka, šećera, sirćeta i semenki kima. Zavisno od regije – u salatu mogu da se stave čak i komadići slanine i senf. Imajte na umu da će salata imati bolji ukus ako kupus dobro izrendate, tačnije, na sitne tračice, piše „Punkufer

Sastojci:

  • 900 g svežeg zelenog kupusa
  • 70 ml povrtnog temeljca
  • 4 kašike belog sirćeta
  • 3 čajne kaščice belog šećera
  • 2 kašike ulja
  • 2 čajne kaščice soli
  • 2 čajne kaščice semenki kima
  • 1 luk
  • crni biber po želji
Dobro iseckajte kupus
Foto: Maryna Voronova / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

  1. Operite kupus, očistite ga i isecite ga na tanke trakice.
  2. Iseckani kupus stavite u veliku posudu i začinite solju i šećerom. Umasirajte začine u kupus – masirajte kupus oko pet do sedam minuta dok ne postane mekan i ne ispusti višak vode. Odstranite tečnost od kupusa.
  3. Očistite luk i isecajte ga na tanke trake i dodajte kupusom.
  4. U manjoj posudi pomešajte povrtni temeljac, ulje, sirće i semenke kima. Prelijte preko kupusa i luka i dobro promešajte.
  5. Začinite salatu crnim biberom po želji.
  6. Stavite sve zajedno u frižider na barem dva sata da se ohladi.
  7. Poslužite s jelom po želji. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare