Foto: Adriatic Western/ Sense Production

Živopisna mediteranska komedija "Živi i zdravi", čiju režiju i scenario potpisuje Ivan Marinović, svetsku premijeru imaće u okviru filmskog festivala u Talinu u Estoniji (Tallinn Black Nights Film Festival), zvanično je objavljeno na sajtu ove prestižne filmske smotre koja se održava od 3. do 19. novembra.

Komedija prati mladi par pre i tokom svadbe. Venčanje, tradicija, običaj, ali i sukob novog i starog u prelepom ambijentu primorja Crne Gore prikazani su kroz dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje, i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin. Veliko slavlje pretvara se u „farsu“ sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu, piše u sinopsisu.

Foto: Adriatic Western/ Sense Production

Predstavljajući film, selektor festivala u Talinu, Edvinas Pukšta je ocenio da „ova dirljiva i eksplozivna crnogorska komedija ne govori samo o venčanju, već dočarava šarm tradicije koji se ironično meša sa strogim društvenim pravilima, autentičnim lokalnim pesmama i suludim običajima tokom porodičnih okupljanja.“

Foto: Adriatic Western/ Sense Production

– Prikriveno zameranje, skrivene želje, kao i dobro poznate mane, raspiruju žestoki sukob u porodici koja se ne voli. Ivan Marinović je verovatno jedini Crnogorac koji je sposoban da iz nesreće, jada, sebičnosti, zavisti, bolesti, alkoholizma i pokvarenosti izvuče neverovatnu i urnebesnu priču. Njegova debitantska komedija „Igla ispod praga“ proputovala je više od 50 festivala i uspostavila balkanski standard za komediju. Ova vešto napisana drama, koja je okupila impresivan broj talentovanih i nagrađivanih filmskih zvezda, donosi vesele obrte, čudnovate i apsurdne šale, neprikladne situacije, kao i igru lažnih osmeha – kazao je Pukšta.

Marinović je istakao da mu je izuzetno drago što će film „Živi i zdravi“ imati premijeru na ovako prestižnom filmskom festivalu, gde će publika imati priliku da se susretne ne samo sa mentalitetom našeg podneblja, već i sa filmom koji je punokrvna komedija, kakva može da nikne samo u ovom delu Evrope.

Foto: Adriatic Western/ Sense Production

– Osim humora koji proizilazi iz mentaliteta i običaja našeg kraja, trudio sam se da ponudim i uvid u ideološki jaz unutar porodice, kao i u neke od suštinskih problema svoje
generacije. Verujem da ovaj film ima univerzalni karakter u kome se svi mogu prepoznati – izjavio je reditelj i scenarista koji je publici poznat po ostvarenju „Igla ispod praga“, filmu koji je 2016. godine bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar i koji je obišao više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

Glumačku ekipu čine poznata imena iz regiona – Mirjana Joković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na poluostrvu Luštica i Portonovom.

Većinski crnogorski film, „Živi i zdravi“ je koprodukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Foto:Maja Medić

Projekat za film “Živi i zdravi“ već je u toku razvoja osvojio dve nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Premijera filma za domaću publiku se očekuje početkom 2024. godine.

Bonus video: Čuvari formule na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar