Foto: Maja Medić

Ovog proleća, Herceg Novi i poluostrvo Luštica, dišu u ritmu novog filma svog meštanina, scenariste i reditelja Ivana Marinovića. Upravo na ovim lokalitetima se trenutno snima njegova komedija "Živi i zdravi", a ekipa Nova.rs bila je u prilici da prisustvuje setovima koji su rađeni u Herceg Novom.

– Centralni događaj u priči je svadba. Dva dana pred venčanje, mlada odluči da ipak ne želi da se uda. Rodbina je pozvana, pokloni kupljeni… Mladoženjin otac ne pristaje da se svadba otkaže, makar se sutra razišli. I tako kreće najveća farsa ikad priređena, začinjena neobičnim običajima koji se vekovima neguju u ovom kraju…istakao je Marinović.

Reditelj Ivan Marinović Foto: Maja Medić

Planirana su 33 snimajuća dana.

– Ekipa broji otprilike 80 članova, a osim iz Crne Gore i Srbije, tu su ljudi iz Slovenije, Makedonije, Turske, Italije a iz Hrvatske nam dolazi troje glumaca – rekla nam je Marija Stojanović, glavna producentkinja filma.

Tihana Lazović igra buntovnu mladu Draganu, fizioterapetkinju zaposlenu u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu, mladoženju Moma igra Goran Slavić, njegovog kuma Goran Bogdan, a roditelje Snježana Sinovčić Šiškov i Momčilo Pićurić. Sa mladine strane, u ulogama roditelja su Mirjana Joković i Dejan Đonović, dok kumu igra Dragana Dabović. Matičarku tumači Tamara Dragičević.

Marija Stojanović, glavni producent i Tihana Lazović Foto: Maja Medić

– Mada smo dobili sve što je moglo na konkursima, pandemija i inflacija su učinile scoje, u čitavom regionu su se naduvale cene i sada smo knap sa finansijama, svaki minut je dragocen. Ali, ekipa je fenomenalna, tu mislim na tim koji je iza kamera i na glumački ansambl – kaže reditelj Ivan Marinović, praški đak, koji strpljivo, hirurški precizno, sa svojim timom radi svaku sekvencu ovog filma.

Kao pravi lokalpatriota, Marinović je dao šansu talentovanim Novljanima, kao i najinteresantnijim likovima koji su simbol ovog grada. Zato, i pored slavnih glumaca, statisti koji su odabrani iz Herceg Novog i okoline, posebno su oduševljeni što imaju prilike da rade sa, kako kažu, svojom ljubimicom Draganom Dabović.

Dragana Dabović i Tiihana Lazović Foto: Maja Medić

– To je samo zato što sam rođena Novljanka. U ovo doba godine inače dolazim kući, ali sada mi mnogo to znači i još uvek varim tu sreću što imam priliku da nakon snimanja idem doma gde me čekaju deca. Kada sam pročitala scenario shvatila sam da je reč o nečemu što će biti posebno i neponovljivo. Razumem mentalitet, ali starinske običaje nisam znala – priča Dragana.

Po oceni filmske ekipe, glumca Gorana Slavića će uloga mladoženje Moma proslaviti naveliko.

Goran Slavić Foto: Maja Medić

– Nisam išao na kasting jer je Ivan mislio na mene kada je pisao scenario. Zahvaljujući Ivanu i celoj ekipi, lakše mi je da se izborim sa likom koji tumačim, a koji je veoma zahtevan. Svaka scena je kao novi šamar, promena, Ono što bi neko doživeo za dve, tri godine veze, Momi se to dogodi za 48 sati – rekao nam je Slavić, rođeni Mostarac koji je odrastao u Herceg Novom gde i danas živi, a stalni je član Gradskog pozorišta Podgorica.

Uloge za novljanske legende

Ako je neko tiha zvezda filma „Živi i zdravi“, to je Zoran Zoro Martineti, živa legenda Herceg Novog. U njegovoj kući koja je osigurana još 1831, u kojoj je u dobra Austrougarske bilo porodilište, snimljene su ključne scene. Zoro i njegova supruga Mirjana igraće epizodne uloge jer su oboje simboli ovog grada. Martineli je vođa čuvene grupe „Exodus“ osnovane 1966. godine.

Mirjana i Zoran Martineli Foto: Maja Medić

– Kroz „Exodus“ su prošli i moj Dragoljub Đuričić i Rambo Amadeus, a sa nama je svoj prvi nastup za koji je dobio i prvi honorar, još kao srednjoškolac imao Zdravko Čolić na festivalu „Mikrofon je vaš“ u Bijeloj – otkriva nam Zoro, koji je u bendu pevač i trubač, iako mu je još kao detetu bomba raznela levu šaku kada je izgubio četiri prsta.

Kao penzionisani dimnjičar, zna svaku kuću i porodicu u Herceg Novom. Taj posao, kako kaže, i dan-danas radi iako mu je sedamdeset i neka, jer niko neće više da se bavi tim poslom. Zato o poslu, kojim se bavila njegova supruga Mira, sanjaju današnje devojke.

– Ona je prva u žena koja je u Jugoslaviji, po nekim podacima i u Evropi, udarala u pjate, činjele. Predvodila je godinama mažoretkinje na Danima mimoze i bila član Gradske muzike Herceg Novi. I bila zagonetna ličnost u čuvenom kvizu Kviskoteka u igri detekcije.

Novljanin je i Dejan Đonović, koji je kao pravi domaćin i filmski suprug svoju partnerku Miru Joković, u pauzi snimanja, vodio u obilazak Boke.

– Rodio sam se u ovom gradu i osećam ga celim svojim bićem. Kada film uđe u jedan grad, i otkrije njegovu dušu, čari, mentalitet, to je posebna vrednost koja će trajati duže od svih nas koji smo živeli u njemu. Film je živi spomenik koji svaki grad može da poželi. Iako dobro poznajem Herceg Novi, ponovo ga otkrivam, nekim stepeništem nikada nisam prošao. Čak i ono što dobro znam, kamera je zabeležila na poseban način – naglasio nam je Đonović, poznat i kao vrhunski dečji pesnik.

Foto: Maja Medić

Ekipa filma „Živi i zdravi“ smeštena je u Institutu “ Dr Simo Milošević“, nadaleko poznatom zdravstvenom centru nekadašnje Jugoslavije. Iako je tada ovaj kompleks bio „spejs šatl“ po svemu pa i po enterijeru, od tog vremena se nije maklo. Iako oronuo i zapušten, i dalje ima ljubazno osoblje i vrhunske stručnjake koji čuvaju dušu te ustanove a koju je i filmska ekipa prepoznala.

Bonus video: Druženje sa glavnim glumcima filma „Banović Strahinja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar