Booker Prize
Foto: The Booker Prizes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Romani čija je radnja smeštena u Južnoj Africi, Šri Lanki, zalivu Kardif i kosmosu, su među šest nominovanih u užem izboru za ovogodišnju Bukerovu nagradu.

Predsednica žirija, Maja Jasanof, je rekla da je ovih šest sveobuhvatnih romana osećala kao „vožnju u godini kada je toliko nas moralo da sedi kod kuće“.
U užem izboru se nalaze tri američka pisca I samo jedan britanski, kao i prošle godine. Nobelovac Kazuo Išiguro nije uspeo da uđe na ovu listu, piše „BBC„.

Među romanopiscima koji su uspeli da uđu u uži izbor, nalaze se i dobitnik Pulicera Ričard Pauers, zatim Dejmon Galgut iz Južne Afrike, koji je već dva puta nominovan za Bukera.

Prestižna Bukerova nagrada čiji je novčani iznos 50 hiljada funti, otvorena je za sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

Oskudica britanskih autora na listi je samo slučajnost, rekao je jedan član žirija.

“Kada odlučujemo o Bukerovoj nagradi, ne gledamo samo šta je autor napisao, već i kako je to napisao, i nacionalnost tu ne igra nikakvu ulogu”.

Prošle godine, britanski predstavnik bio je pisac Daglas Stjuart i on je pobedio.

Ove godine Nadifa Mohamed, spisateljica britanskog-somalijskog porekla, je nominovana za treći roman „Čovek sreće“ (Fortune Man).

Ko je sve nominovan:

Anuk Arudpragasam, “Severni prolaz” (A Passage North)

U svojoj drugoj knjizi, autor sa Šri Lanke otkriva trajne posledice nasilja I traume građanskog rata u njegovoj zemlji.

“Smatrali smo da on sa veliko ozbiljnošću uzima ovo pitanje, kako možete shvatiti sadašnjost, dok istovremeno pokušavate da razumete prošlost”, rekla je članica žirija Horacija Herod.

Dejmon Galgut, “Obećanje” (The Promise)

Deveti roman južnoafričkog pisca prati jednu belu porodicu tokom decenija Aperhejd ere.

Ultimativno pitanje koje roman postavlja je, da li je pravda moguća u ovom svetu? Ako jeste, kako ona treba da izgleda.

Patriša Lokvud, „Niko ne priča o ovome“ (No One Is Talking About This)

Ovo je prvi roman američke pesnikinje i publiciste, koji prati ženu koja je postala poznata po društvenim mrežama, koje je član žirija opisao kao „neprespektivni medij mrežnog brbljanja“. Kada se stvarnost uključi u postojanje na mrežama, priča se završava sa „intenzivnom, emocionalnom energijom i istinitošću“.

Nadifa Mohamed, „Čovek sreće” (The Fortune Man)

Mohamed je rođena u Somaliji, ali je odrasla u Velikoj Britaniji. Radnja njenog romana je smeštena na dokovima zaliva Kardifa, u periodu nakon rata. U pitanju je fikcionalna priča o Mahmudu Mejtenu, somaljiskom mornaru koji optužen za ubistvo.

„Ovo je priča o prošlosti, koja ima veliki uticaj na sadašnjost“, rekla je predsednica žirija

Ričard Pauers, „Konfuzija” (Bewilderment)

Američki autor dobio je Pulicera za njegov poslednji roman „The Overstory“.
U novoj knjizi, udovica astrobilog koristi ekperimentalne tretmane kako bi pomogla svom devetogodišnjem sinu sa posebnim potrebama, i odvela ga na drugu planetu.

„To je jasan poziv za sve nas da se probudimo i shvatimo šta bi sve naši umovi mogli da postignu kada bismo malo manje bili privrženi statusu kvo“, rekla je članica žirija Nataša Mekelhon.

Megi Šipstid, „Divni krug“, (Great Circle)

Autorkin treći roman gradi priču na smeloj ženi posleratnom pilotu i holivudskoj glumici iz 21. veka koja pokušava da spasi svoj ugled snimajući film o njoj. „Uvek prisutna pitanja o slobodi I ograničenjima, posebno u životima žena“, rekla je o romanu predsednica žirija Maja Jasanof.

Ona je dodala na kraju da se knjige iz užeg izbora bave „problemima života i smrti na globalnom nivou, što se u ovoj katastrofalnoj godini čini priločno potresnim I relevantnim“.

Odluka o ovogodišnjem pobedniku biće donešena 3. novembra.

Otvaranje Beldoks festivala: 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar