Foto: Promo

Reditelj Srđan Dragojević večeras će svečano proglasiti otvorenim 14. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije Lajf (LIFFE). Nakon obraćanja Dragojevića u Narodnom pozorištu Leskovac sa početkom od 19 sati biće prikazan njegov novi film "Nebesa", a svečanu ceremoniju otvaranja Lajfa obeležiće i uručenje nagrade "Živojin Žika Pavlović" reditelju Goranu Markoviću.

Do 21. septembra u Leskovcu će publici biti predstavljeni najznačajniji igrani filmovi nastali između dva izdanja Lajfa, uz raznovrstan prateći program.

Osim „Nebesa“, takmičarski program biće nastavljen večeras projekcijom srpskog filma „Lihvar“ Nemanje Ćeranića u Bioskopu LKC. Do kraja festivala biće prikazano 12 igranih filmova u takmičarskom programu, u izboru reditelja Bojana Vuletića.

– Velika je čast i odgovornost biti selektor filmskog festivala isključivo posvećenog filmskoj režiji. Koncept Lajfa predstavlja retku priliku da vidite sve najznačajnije filmove regiona u takmičarskom i pratećim programima. Razrnovrsnost tema i estetika svedoči o snažnom autorskom pečatu filmova koji svojom hrabrošću, duhovitošću, ali i suptilnošću govore o najakutelnijim društvenim temama, ali i malim ljudskim pričama koje se tiču svakog od nas pojedinačno – reči su ovogodišnjeg selektora, reditelja Bojana Vuletića, koji je na ovom mestu nasledio dosadašnjeg dugogodišnjeg selektora Milana D. Špičeka koji je preminuo.

Na 14. Lajfu će u subotu biti srpska premijera hrvatskog filma „Murina“ Antonete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitanski film, a dva dana kasnije projekcija pulskog pobednika filma „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste. Za nedelju je zakazana projekcija srpskog kandidata za Oskara – „Oaze“ Ivana Ikića, kao i hrvatske “Tereze 37” Danila Šerbedžije.

U takmičarskom programu su i srpski film „Živ čovek“ Olega Novkovića i makedonski „Čisto ljudski“ Igora Ivanova (oba na programu sutra), bosansko-hercegovači „Tabija“ u režiji Igora Drljače (subota), i dva slovenačka filma – „Zastoj“ Vinka Moderndorfera (ponedeljak) i „Sanremo“ Miroslava Mandića.

Lajf će predstaviti nove, mlade nade sedme umetnosti u okviru selekcije studentskih filmove, kao i takmičarsku selekciju „Divlji film“ koja obuhvata ostvarenja: „Undine“, „Prolećna pesma“, „Jalda, noć za oproštaj“, „Zora“, „Prizori iz života džukca“.

Jedini festival filmske režije u regionu, od svog osnivanja 2008, svakog septembra u Leskovac dovodi najuticajnije filmske stvaraoce iz regiona, koji predstavljaju svoja ostvarenja, druže se sa publikom, ali i sa svojim kolegama na Skupštini reditelja, koja je deo Festivala, razgovaraju o aktuelnim izazovima autorstva u sedmoj umetnosti u ovom delu sveta.

– Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njenog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema i autorova odgovornost bez kalkulacija prema istini i istoriji – reči su umetničkog direktora Lajfa, reditelj Darka Bajića. Umetnički savet festivala, uz Bajića, čine renomirani filmski stvaraoci iz ovog dela sveta: Hrvoje Hribar, Teona Mitevska, Labina Mitevska, Ines Tanović, Aleš Pavlin i Dragan Jović.

Goran Markovic
Goran Marković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Po tradiciji, večeras na otvaranju festivala biće uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, čiji je laureat reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković. Prethodni dobitnici ovog priznanja bili su: Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Osim što će dobiti nagradu, Marković će predsedavati žirijem koji će odlučivati o najboljim filmovima, a u kome su još i Klemen Dvornik, slovenački reditelj i član Evropske asocijacije reditelja i glumac Marko Janketić.

Lajf će u utorak 21. septembra zatvoriti film „Nečista krv-greh predaka“ Milutin Petrovića, kao i reditelj Stefan Arsenijević, koji u Leskovac stiže nakon trijumfa na Festivalu u Karlovim Varima sa filmom „Strahinja Banović“.

I ove godine deo festivalskog programa biće dostupan i onlajn, na platformi mojoff.net.

Bonus video:

Beograd na filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar