Sajam knjiga. Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Predstavnici udruženja izdavača postigli su dogovor sa beogradskim vlastima u vezi sa održavanjem Sajma knjiga u periodu od 24. do 31. oktobra, kao i dobijanja subvencije oko zakupa sajamskog prostora, takođe su posle mnogo godina dobili i svoje članove u Odboru sajma knjiga, što su bili njihovi uslovi da se najveća književna manifestacija uopšte održi ove godine. Međutim, najveću prepreku za održavanje Sajma knjiga i dalje predstavlja nepovoljna epidemiološka situacija.

– Biće ograničen pristup sajamskim halama. Ako neko stoji na vratima i traži PCR test ili uverenje da ste vakcinisani, to demotiviše ljude da dođu, a s druge strane usporava proces ulaska i izlaska i organizacije samog sajma. Na kraju, to u velikoj meri smanjuje broj posetilaca. Sad imamo prilike da vidimo da je veliki broj izdavača odustao, pogotovo oni koji dolaze są strane – kaže za Nova.rs Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS).

Zoran Hamović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dejan Papić, direktor izdavačke kuće Laguna i predsednik Udruženje izdavača i knjižara Srbije (UIKS), takođe ističe da su male šanse da se održi Sajam knjiga kakav bi svi želeli.

– Ja moram da priznam da sam zadovoljan pregovorima u Skupštini grada. Ali i pored postignutog dogovora između izdavača i Grada, oko datuma održavanja sajma i finansijskih ustupaka koje su izdavači dobili subvencijom zakupa prostora od 50 posto, veliko je pitanje da li će situacija są pandemijom dozvoliti da se uopšte održi Sajam knjiga, to je nešto o čemu u ovom trenutku nema odgovora – kaže Papić za Nova.rs.

Dejan Papić. Foto: Promo Laguna

Udruženje izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije (UIUNSUS), posle pauze od četiri godine imaju svoje predstavnike u Odboru Sajma knjiga. Predsavnik UIKS-a biće, kako saznajemo, izvršni direktor Delfi knjižaraMarko Mirković, a ispred UPIS-a, prvi čovek Geopoetike, pisac Vladislav Bajac.

Dejan Papić kaže da od ulaska u Odbor očekuju bolju komunikaciju są organizatorima Sajma knjiga. Zoran Hamović dodaje da su predstavnici tog udruženja zadovoljni ispunjenim uslovima i očekuje bolju organizaciju Sajma sa novim članovima Odbora.

Ove nedelje, podsetimo, hrvatski izdavači su obavestili javnost da neće učestvovati na beogradskom Sajmu knjiga, ni kao zajednica izdavača i knjižara, ni pojedinačno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare