Foto:Tallinn Black Nights Film Festival.

Film „Živi i zdravi“ premijerno je prikazan pred punom salom u okviru takmičarskog programa 27. Međunarodnog filmskog festivala “Black Nights” u Talinu. Publika je sa oduševljenjem gromoglasnim aplauzom ispratila ekipu filma, a karte za naredne projekcije su unapred rasprodate.

– Uvek postoji uzbuđenje kada film prvi put gledate sa publikom, pogotovo u ovom slučaju estonskom. Međutim, sjajno su reagovali a I, kako čujem, sve karte su unapred rasprodate što me čini veoma srećnom. Ipak, najviše me veseli premijera našeg filma u regionu- izjavila je Tihana Lazović.

Svetska premijera komedije
Svetska premijera komedije „Živi i zdravi“

Njen partner u ovom neverrovatno dinamičnom ostvarenju Goran Slavić, rekao je da je bilo uzbudljivo, baš kao i samo snimanje, odnosno kao i sam film.

– Mislim da smo uspeli publici da prenesemo i dočaramo energiju i običaje našeg podneblja, kao i da ih nasmejemo, zagrejemo i zabavimo. Svakako ovaj film, i ako je komedija, otvara i neka ozbiljna pitanja društvene dinamike koja su predstavljena kroz jednu uzbudljivu mediteransko – balkansku svadbu – kazao je Slavić.

Pored Tihane i Gorana, u glumačkoj podeli su Mirjana Joković, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na teritoriji opštine Herceg Novi i Portonovi Resort-u.

Reditelj i scenarista ovog filma Ivan Marinović je izrazio zadovoljstvo što je film premijerno predstavljen u glavnoj konkurenciji oavko značajnog međunarodnog filmskog festivala:

– Pogotovo imajući u vidu istančan ukus publike. Bez obzira što se “Živi i zdravi” bave našim mentalitetom i što je film bogat našim autentičnim humorom, ispostavilo se da film komunicira i sa festivalskom publikom, i da ih se tiče zbog univerzalnih tema koje donose svadba, brak, porodica, a da su im odnosi snaga između žena i muškaraca unutar porodice kompleksni i uzbudljivi –

Marinović je publici poznat po debitanstskom ostvarenju „Igla ispod praga“, koji je 2016. bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar i koji je obišao više od 50 međunarodnih filmskih festivala, u novom filmu okuplja impresivnu glumačku ekipu.

Ivan Marinović Foto: Maja Medić

Većinski crnogorski film „Živi i zdravi“ je kopodukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Radio Televizija Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, , Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Tihana Lazović, film „Živi i zdravi“ Foto:Maja Medić

Premijera u domaćim bioskopima očekuje se u prvoj polovine naredne godine.

Bonus video: Dve nagrade za film „Čuvari formule“ na festivalu u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar