Foto: Promo/FFHN-MFF

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta pod sloganom “Sve boje filma”.

Festival ima tri takmičarske selekcije – dugometražni igrani film, dokumentarni film i studentski film. Pored pomenutih, festival će obogatiti i selekcija Kino Evropa, sačinjena od nagrađenih filmova sa renomiranih evropskih festivala, i selekcija „Adriatic Audience Award“ Mreže festivala Jadranske regije, kao i bogat prateći program.

O pobednicima na Kanli Kuli odlučivaće žiri u sastavu: glumica Jelisaveta Seka Sablić, spisateljica Rumena Bužarovska, reditelj Dušan Kasalica, dramski pisac Đorđe Milosavljević i reditelj Andrija Mardešić.

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma ove godine obuhvata devet naslova, ekskluzivnih crnogorskih premijera, a mnogi dolaze posle izuzetnih uspeha na festivalima širom sveta.

– Istančanim i različitim senzibilitetima, ovi filmovi se na osoben i estetski nadahnjujući način dotiču propitivanja teme lične i zajedničke prošlosti, te njenog uticaja na oblikovanje identiteta. Ta preplitanja između onoga šta jesmo, šta predstavljamo i čemu težimo na jedinstven način se ogledaju u naslovima koji se takmiče za ovogodišnju Zlatnu mimozu – kaže selektorka Jelena Mišeljić.

Jelena Mišeljić Foto: Promo/FFHN-MFF

Protagonistkinje filmova “Sirin” Senada Šahmanovića i “Tragovi” Dubravke Turić, u prožimanju profesionalnih i intimnih svetova suočene su sa prošlošću, gubitkom i sećanjima.

Junakinja Asja u filmu “Najsrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske se, u begu od prošlosti, slučajno i neposredno suočava za traumom. Put samootkrivanja ispituju i Dušan Zorić i Matija Gluščević u filmu “Da li ste videli ovu ženu”, jednom intenzivnom audiovizuelnom iskustvu bega „iz sopstvene kože“.

Tinejdžerka Iman u filmu “Ekskurzija” Une Gunjak bira izazov koji dobija mnogo veće, ali i besmislenije, reperkusije, time ukazujući na kompleksne mehanizme po kojima prećutno „istinu i izazov“ igra jedna cela zajednica.

U filmu “Lost Country” Vladimira Perišića pitanje nepripadanja se gradira do tačke ključanja, a zapostavljeni tinejdžerski angst autor tretira saosećajno i nežno. Slično tome, “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića je snažan film o gubitku, gde tišina i specifičan filmski međuprostor imaju najviše da kažu o izuzetno složenoj ličnoj i porodičnoj tragediji.

Film Gorana Kulenovića “Smrt djevojčice sa žigicama”, nastao prema romanu Zorana Ferića, je otočki krimić u kojem jedan slučaj pokreće otkrivanje svih tajni koje krije jedna mala mediteranska sredina, a novi film Milča Mančevskog “Kajmak” na sličnu temu govori u erotskoj dramediji o ljubavnim trouglovima u različitim i sukobljenim socijalnim miljeima Balkana, najavila je selektorka.

U Kući nobelovca Iva Andrića publiku očekuje pet večeri dokumentarnih filmova, pažljivo selektovanih od strane reditelja Seada Šabotića.

U takmičarskom dokumentarnom programu imamo priliku da pogledamo novo ostvarenje istaknutog crnogorskog reditelja Vladimira Perovića, novi film Radu Žudea nastao u korežiji sa Adrijanom Ćoflinkom i autore čiji su filmovi nagrađeni na filmskom festivalu u Berlinu, Danijela Asada Faezija i Mile Žulaktenko na jednoj i Muhameda Valizadegana na drugoj strani.

Bonus video: Bono Vox u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar