Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Javno kustosko vođenje kroz izložbu "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića biće priređeno u Muzeju savremene umetnosti u sredu 5. oktobra s početkom od 18 časova, saopšteno je iz ovog muzeja.

Kroz Bajićevu izložbu će publiku voditi Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković, kustosi postavke, a javno vođenje održava se u okviru Dana evropske baštine.

Muzej savremene umetnosti će 5. oktobra biti otvoren do 20 sati, a ulaz će biti besplatan.

Ogroman stvaralački opus Mrđana Bajića predstavljen je na izložbi „Nepouzdan pripovedač„, koja je postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja savremene umetnosti.

Čitava postavka predstavljena je kroz hronološke i tematske celine koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja specifične autorske poetike, obuhvaćeni su i umetnikovi radovi i projekti koji su tokom poslednje četiri decenije obeležili našu, ali i regionalnu i svetsku scenu, a tu je i nova interpretacija projekta „Yugomuzej“, kao i najnovija produkcija, rađena namenski za ovu izložbu.

Uoči otvaranja izložbe „Nepouzdani pripovedač“ 24. septembra Mrđan Bajić podsetio je za Nova.rs da „živimo u svetu i zajednici u kojoj se svi nude kao pouzdani pripovedači, kao oni koji će reći istinu, i samo istinu“, dodavši:

Mrđan Bajić na otvaranju izložbe Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

–  Čitav radni vek sam se trudio da komentarišem i pričam priče kroz koje se prelamaju moji subjektivni opažaji i umetnički parametri. U tom smislu, pripovedanje „Nepouzdanog pripovedača“ je priklješteno jakom emotivnom povezanošću sa temom, pa mu je percepcija potencijalno iskrivljena, politički stavovi su ometajući i često pogrešni, a sposobnost sagledavanja šire slike pretežno skučena. Svako od nas ima svoju istinu i mislim da umetnost pokušava da nas sprovodi kroz ono što se događa bez pretenzije da kaže apsolutnu istinu, jer ona vodi samo u odsustvo slobode.

Izložba će trajati do 23. januara naredne godine.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju izložbe u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar