Izložba "Nepouzdan pripovedač" jednog od najznačajnih umetnika današnjice Mrđana Bajića, otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u prisustvu velikog broja posetilaca i stvaralaca iz zemlje i sveta.

Svoj govor Bajić je posvetio svima onima koji su mu pomogli u realizaciji ove izložbe koja na svih pet nivoa i u Parku skulptura Muzeja kroz hronološke i tematske celine prati sve faze razvoja njegovog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture.

– Zadivljen sam koliko vas ima. Rasprostrao sam se na svih pet nivoa ovog muzeja, tako da mislim da bi bilo nesuvislo da još i govorim o svojoj umetnosti, zato ću vam se pre svega zahvaljivati. Najpre želim da se zahvalim onom dobu i onim vremenima u kojima je neko mislio da ovako fantastičan muzej treba sagraditi za vizuelne umetnike, kao i Ivanu Antiću koji je napravio ovako dijamantsku građevinu – počeo je umetnik zahvalivši se i celokupnom Muzeju savremene umetnosti i svima koji su učestvovali u rada na ovoj postavci.

Mrđan Bajić, otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Muzej i ja smo imali svojih nesuglasica, ali eto ovo treće doba provodimo u saglasju.

Posebnu zahvalnost uputio je uvaženom umetniku Ričardu Dikonu koji je došao iz Londona kako bi održao govor u čast kolege.

– Izuzetno sam ponosan. Ne mogu da zamislim boljeg umetnika, ni čoveka da kaže nešto o mojim radovima i zbog toga sam neopisivo srećan. Takođe, veoma mi je drago što vidim ovde svoje kolege iz inostranstva s kojima sam dugo radio. Rekao bih da uopšte nisam skroman. Mislim da bi ova izložba mogla biti bilo gde, u bilo kojem gradu, u bilo kom muzeju – sasvim dobra i vidljiva. Učinio sam mnogo da ona bude ovakva kakva jeste i nemam nikakvo opravdanje ako vam nije dovoljno – ja više od ovoga ne mogu – iskren je Bajić.

Za kraj je dodao da se ceo život trudio da svoj posao radi najbolje što može i da druge nauči isto:

– Zato ova izložba može da posluži tome da gledate stvari svojim očima i da verujete onom što vidite. Tu su neke neobične stvari, ali ja sam unapred rekao da sam Nepouzdani pripovedač tako da ne morate da mi verujete, samo gledajte svojim očima i verujte u to što vidite ili umišljate da vidite.

Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi amblematski radovi i projekti koji su tokom poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej i najnoviju produkciju koja je rađena namenski za ovu izložbu.

Uvaženi umetnik Ričard Dikon istakao je u svom govoru da je od početka poznanstva i rada sa Bajićem bio svestan da je pred njim obećavajuća budućnost i prisetio se plodne saradnje sa njim istakavši značaj Bajićevog modela, angažovanja, beskrajne mašte i promišljanja veze između prošlosti i budućnosti.

Ričard Dikon, Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Reč model označava uzor, dobrog učenika, uzorno ponašanje, što i jeste najbolji način da se Mrđan opiše – rekao je Dikon između ostalog naglasivši da Bajić ima mnogo toga da ponudi i prikaže svetu.

Ana Brnabić i Milica Đurđić na otvaranju izložbe Nepouzdani pridpovedač Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma–prostor tokom osamdesetih godina, kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su neretko podrazumevale i višemedijske izraze, publika ima priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio, u pronicljive refleksije i suptilne analize kako društveno-istorijskih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora tako i globalnih civilizacijskih fenomena, istakla je direktorka muzeja Marijana Kolarić.

Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju, izložba obuhvata i, za Bajića važan i neodvojiv, crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prvo stručno vođenje izložbe „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića biće održano petog oktobra u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, kada će ulaz za posetioce biti besplatan. Kostosi izložbe su Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković.

Otvaranje izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izložba će biti otvorena do 23. januara 2023. godine.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar