Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Izložba "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića biće otvorena danas u 15 časova na svih pet nivoa Muzeja savremene umetnosti i predstaviće bogat i kompleksan stvaralački opus jednog od vodećih umetnika na savremenoj umetničkoj sceni, a poslednji rad koji zatvara ovu postavku predstavlja studija, crtež spomenika u čast Zoranu Đunđiću čije je Bajić autor.

– Poslednji rad na izložbi je studija za spomenik Zoranu Đinđiću zbog koje sam bio poprilično na stubu srama, mislim sasvim nepravedno. Spomenik je urađen, stoji u bašti jedne fabrike. Sigurno sam da će biti i postavljen, jer su ga radili ozbiljni autori, onoga trenutka kada bude mogao da bude koncipiran onako kako je i isplaniran. Dakle, ne na širokim bulevarima Novog Beograda kako predlažu neke dobronamerne kolege, nego u centar grada, tamo gde će Zoranov glas biti ponovo vraćen jer ga nismo čuli tad kada smo mogli. Za mene je on podsetnik da se pomalo naježim i pomislim gde bismo mi danas bili da ga ova država nije ubila – kaže Mrđan Bajić.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na svih pet nivoa i u Parku skulptura Muzeja izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi amblematski radovi i projekti koji su tokom poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej i najnoviju produkciju koja je rađena namenski za ovu izložbu.

Od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma–prostor tokom osamdesetih godina, kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su neretko podrazumevale i višemedijske izraze, publika ima priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio, u pronicljive refleksije i suptilne analize kako društveno-istorijskih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora tako i globalnih civilizacijskih fenomena. Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju izložba obuhvata i — za Bajića važan i neodvojiv — crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Izložba će biti otvorena do 23. januara 2023. godine.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare