Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Čak 25 skulptura iz zbirke nekadašnje Industrije odeće “Prvi maj”, krasiće parkove širom Pirota i centar grada, pa će ovaj grad postati jedna od najvećih galerija na otvorenom ne samo u Srbiji, nego i šire.

Istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić”, kaže da vrednost ove umetničke zbirke sa delima Dušana Džamonje, Matije Vukovića, Kengira Azume, Dominika Labovijea i mnogih drugih, uveliko prevazilazi okvire naše zemlje.

Radmila Vlatković Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

– Od kada je lokalna samouprava otkupila umetnička dela “Prvog maja”, Galerija “Čedomir Krstić” je preuzela pokretna umetnička dela, slike, grafike, crteže, tapiserije i to se već nalazi u prostorijama depoa galerije. Problem je sa skulpturama, koje su nepokretno kulturno dobro, one bi trebalo u najskorijem periodu da se iz parkovskih površina fabrike prebace u parkove grada – objasnila je Vlatković i dodala da je Komisija koja je radila na tom izmeštanju već odredila lokacije.

Osim tri skulpture koje već krase centar grada, a to su radovi Dominika Labovijea, Kloda Losta i Kengira Azume, najlepša dela biće postavljene na centralnom trgu grada, oko renoviranog Doma vojske, prema Soliteru, glavnoj ulici.

– Tu će biti stacionirane skulpture u mermeru da bi bile pandan već postavljenim vajarskim delima. Skulpture u kamenu biće u okviru pirotskog Kalea, tačnije kompleksa srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, a radovi u čeliku, bronzi, biće na ostalim lokacijama gde se nalaze veće parkovske površine. Ukupno 25 skulptura će biti iz fabričkog kruga “Prvog maja” u Pirotu – otkrila je Vlatković.

Kako kaže, njihova umetnička vrednost prevazilazi okvire naše zemlje.

– Reč je o autorima kojih više nema, tu je Dušan Džamonja, Jovan Kratohvil, Aleksandar i Tatjana Zarin, Matija Vuković, tako da je ovo bogatstvo grada u umetničkom smislu. Reč je ukupno o negde oko 1.300 umetničkih dela na koje možemo biti veoma ponosni zato što su u pitanju vredna imena, umetnici, koji su na svetskom nivou. Pirot će, kada ceo ovaj veoma zahtevan posao bude završen, postati prava galerija na otvorenom. Ima zaista mnogo zanimljivih detalja vezano za to jer su, kada je o skulpturama reč, mnoge nabavljene u okviru smotre „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu, odakle je “Prvi maj” dosta umetničkih dela nabavljao. Tako se dešava da neku skulpturu imamo u tri originala, pa se jedan nalazi u Pirotu, drugi u Aranđelovcu, treći recimo u Beogradu – kazala je Radmila Vlatković.

Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Posebno je značajna činjenica da će ove umetnine biti sačuvane.

– Ako računamo ona koja su se nalazila u svim fabrikama, svojevremeno sam radila popis na nivou grada, u njima je bilo oko 800 umetničkih dela – slike, crteži, grafike,a nestala su u procesu privatizacije. Galerija u svom fondu ima negde više od 1.000 eksponata, od toga 10 legata. Legat Industrije odeće “Prvi maj”, odnosno umetnička zbirka, još jedan legat Galerije, a ako uspemo sve da prikupimo, biće to negde oko 1.300 umetničkih dela sa kojima možemo biti zaista ponosni – zaključila je Vlatkovićeva.

Umetnička zbirka Industrije odeće “Prvi maj” sačuvana je zahvaljujući reakciji lokalne samouprave koja je u procesu stečaja fabrike, sprečila da ode u ruke privatnih kolekcionara tako što ju je otkupila prebijanjem dugova na ime poreza, pa je ovo neprocenjivo kulturno blago ostalo Gradu Pirotu i na ponos svih Piroćanaca.

Bonus video: Neobična obeležja – skulpture koje zbunjuju i oduševljavaju prolaznike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar