Foto: stoyanh / Shutterstock

Prvi maj Pirot je imao zbirku umetničkih dela da vam pamet stane, rekao je svojevremeno istoričar umetnosti Nikola Kusovac za Nova.rs, a delić te kolekcije nekadašnjeg giganta uskoro će moći da se vidi u Galeriji "Čedomir Krstić".

Remek-dela naše umetnosti, koja su svojevremeno bila u društvenoj svojini, naročito u vlasništvu nekada bogatih državnih firmi, od „Jugoeksporta„, preko „Geneksa“ i „Prvog maja“ Pirot, do banaka (Beobanka, JIK banka, Invest banka, Jugobanka, Slavija banka…), otišla su s propašću tih giganata na razne strane.

U maju prošle godine Muzej grada Beograda kupio je 148 dela koja su nekada pripadala Jugoeksportu, a na aukciji krajem novembra 2021. u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, grad Pirot je, pored kompleksa hotela „Stadion“ sa restoranom u Pirotu, kupio i neprocenjivu zbirku umetničkih dela nekadašnje Industrije odeće „Prvi maj“ za 25,1 milion dinara.

– „Prvi maj“ Pirot je imao zbirku da vam pamet stane. Ili Geneks, sa komadima dostojnih svih naših muzeja. Na sreću, nije se raspalo sve ono što je skupljao „Prvi maj Pirot, Trstenik, „Magnohrom“, „Goša“… To su sve bile velike zbirke. „Galenika“ nema veliku zbirku, ali je bar čuva i stara se oko nje, i svaka im čast – podsećao je za naš sajt, povodom prodaje dela iz Jugoeksporta istoričar umetnosti i nekadašnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac.

I delić te impresivne kolekcije nekadašnjeg tekstilnog diva iz Pirota uskoro će moći da vidi javnost. Naime, direktorka Galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu Radmila Vlatković izjavila je za agenciju Beta da je ta ustanova prošle godine preuzela 40 slika i grafika iz umetničke zbirke bivše Industrije odeće „Prvi maj“, i tako uvećala svoj fond koji sada broji 375 umetničkih dela.

– Slike i grafike trebalo bi da uskoro budu izložene u Galeriji, dok se traže najbolja rešenja za izmeštanje skulptura i mozaika iz ove umetničke zbirke – precizirala je Vlatkovićeva za Betu, dodavši da je stručna komisija usvojila predloge o mogućim lokacijama za postavljanje skulptura, i da bi one od mermera i bronze trebalo da budu u centru grada, a one od kamena u parku pored srednjovekovne tvrđave Momčilov grad.

S druge strane, postupak imeštanja mozaika je mnogo komplikovaniji, zbog čega je neophodna konsultacija sa stručnjacima Fakulteta primenjene i likovne umetnosti i republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Gradski prostori biće oplemenjeni sa 10 mozaika i 25 skulptura iz ove poznate umetničke zbirke – kazala je Vlatković.

Nekadašnji jugoslovenski gigant „Prvi maj“, pored proizvodnje konfekcije i trikotaže, bio je poznat i po bogatoj umetničkoj zbirci i svojevrsnoj galeriji pod vedrim nebom. Fabrika se dičila „arsenalom“ umetničkih dela u parku i u unutrašnjosti zdanja. U periodu od 1968-1990. godine postavljeno je 11 mozaika na zidnim i podnim površinama, 36 skulptura i fontana, monumentalni vitraži, 14 tapiserija, 105 slika, grafika i panoa, a u samom parku nalazile su se mermerne skulpture.

– Neka dela su izgorela u požaru 1992. godine. Slike su uglavnom postale vlasništvo firme kroz donacije, poklone i razmenu, dok su organizovano otkupljivane skuplture, mozaici, vitrine i tapiserije – podsetila je Radmila Vlatković, inače autorka publikacije „Umetnička zbirka Prvog maja“, koja je objavljena 2013. godine i sadrži kompletan popis umetničkih dela ove fabrike, u kojoj precizira da je najveći broj skulptura „Prvi maj“ dobio sa aranđelovačke Smotre „Mermer i zvuci“.

Pirot Foto:shutterstock by stoyanh

U tom fondu su i umetnička dela renomiranih umetnika, kakvi su Mića Popović, Peđa Milosavljević, Radomir Antić, Čedomir Krstić, Jovan Kratohfil, Matija Vuković, Jovan Soldatović…

Iako je „Prvi maj“ nekada bio tekstilni industrijski gigant koji je zauzimao važno mesto, ne samo na jugoslovenskom, već i svetskom tržištu, kao i mnogi drugi veliki „teškaši“, posle rata na ovim prostorima, sankcija, u fabrici je prvi put proglašen stečaj 2012. Te godine kupila ga je slovenačka kompanija „Aha Mura“, međutim preduzeće je 2015. ponovo upalo u finansijsku krizu, i nakon socijalnog programa za zaposlene, sve prodavnice su zatvorene a lokali prodati…

Bonus video: Na crnom tržištu umetnina vrti se ogroman novac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar