Foto:Screenshot

Trideset i prva tribina u okviru ciklusa "Gnevni filmovi", pretposlednja u okviru četvrte sezone, biće posvećena stvaralaštvu nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića (1960-2023) i biće održana u petak, 24. novembra u 20 časova u Tribinskoj sali DOB.

Ulaz na tribinu je slobodan, a učestvuju glumac i producent Goran Šušljik („Koreni“, „Vreme zla“, „Vreme smrti“) i reditelj i scenarista Balša Đogo („Pet“). Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Laušević je rođen na Cetinju, u Crnoj Gori, a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru je započeo 1982. godine, glavnom ulogom u filmu „Progon“ u režiji Predraga Golubovića, nakon čega su iste godine usledile primećene epizode u ostvarenjima „Savamala“ Žike Mitrovića i „Direktan prenos“ Darka Bajića. Veliku popularnost mu je donela uloga Šilje u seriji „Sivi dom“ (1986) Darka Bajića. Tokom 80-ih i 90-ih Laušavić niže glavne uloge u filmovima „Šmeker“ (1986) Zorana Amara, „Svečana obaveza“ (1986) Božidara Nikolića, „Oficir s ružom“ (1987) Dejana Šoraka, „Kaži zašto me ostavi“ (1993) Olega Novkovića… Glumio je i u filmovima Dragana Kresoje „Oktobarfest“ (1997) i „Original falsifikata“ (1991), kao i u filmovima Zdravka Šotre „Braća po materi“ (1988) i „Boj na Kosovu“ (1989).

Iz drugog dela Lauševićeve karijere treba istići serije „Senke nad Balkanom“, „Koreni“, „Pet“, „Državni službenik“, „Kalkanski krugovi“, „Vreme zla“, baš kao i filmove „Smrdljiva bajka“ (2015) Miroslava Momčilović, „Leto kada sam naučila da letim“ (2022) Radivoja Andrića i „Heroji Halijarda“ (2023) Radoša Bajić, od kojih se najnoviji još uvek prikazuje u našim bioskopima. Laušević je sa Miroslavom Lekićem sarađivao nekoliko puta, treba istaći ostvarenja „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Bolje od bekstva“ (1993) i „Nož“ (1999), dok se njihov poslednji zajednički film, „Ruski konzul“, trenutno nalazi u postprodukciji. Pored „Ruskog konzula“, tokom 2024. godine planirana je premijera i filma „Volja sinovljeva“ Nemanje Ćeranića, u kojoj Laušević takođe tumači jednu od važnih uloga.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Četvri ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2023. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić o Žarku Lauševiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar