Foto: Halldor KOLBEINS / AFP / Profimedia

Film "Trougao tuge" Rubena Ostlunda trijumfovao je sinoć na dodeli Evropskih filmskih nagrada osvojivši četiri nagrade u ključnim kategorijama.

Ostvarenje „Trougao tuge“, ovenčano Zlatnom palmom proletos u Kanu, sinoć je na dodeli 35. Evropskih filmskih nagrada, održanoj u Rejkjaviku osvojilo priznanja za najbolji film, najboljeg reditelja, scenario i najboljeg evropskog glumca.

Švedski sineasta Ruben Ostlund je za režiju ove gorke satire dobio evropskog Oskara za najboljeg evropskog reditelja i scenaristu, a „Trougao tuge“ je proglašen najboljim evropskim filmom. U sjajnoj glumačkoj ekipi Ostlundovog filma, koju je predvodio Vudi Harelson, izdvojio se, međutim, hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić koji je poneo priznanje za najboljeg evropskog glumca za maestralnu rolu ruskog tajkuna.

– Srce mi skače – priznao je Burić, izašavši na scenu da primi veliko priznanje, zahvaljujući kojem je postao prvi hrvatski glumac u istoriji ovenčan evropskim Oskarom, i dodao kako je „gluma trka na duge staze“!

Ostlund, jedan od retkih sineasta koji je dvostruki laureat kanske Zlatne palme, jednu od tri nagrade koliko ih je dobio sinoć na Islandu, posvetio je južnoafričkoj glumici Čarlbi Din, koja i igra jednu od glavnih uloga u „Trouglu tuge“, a krajem avgusta preminula je u 32. godini nakon kratke i iznenadne bolesti:

Ruben Ostlund u Rejkjaviku Foto: Halldor KOLBEINS / AFP / Profimedia

– Želim da posvetim nagradu Čarli. Molim vas, pogledajte film i koncentrišite se samo na njenu glumu. Zaista vredi odati joj počast zbog glumačke izvedbe u filmu – poručio je Ostlund, koji je letos bio na Sarajevo film festivalu, gde je „Trougao tuge“ imao regionalnu premijeru, dok je srpsku doživeo na početkom novembra na 18. Slobodnoj zoni, koju je otvorio upravo Zlatko Burić.

Evropska glumica je Viki Krips za rolu u filmu „Korset“ (isto priznanje dobila je i u Sarajevu, prim.aut.), dokumentarac godine je „Mariupolj 2“, litvansko-francusko-nemačka koprodukcija koja prati Mantasa Kvedaravičiusa kako se vraća usred rata u Ukrajinu, dok je najbolje evropsko animirano ostvarenje „No Dogs or Italians Allowed“.

Najboljim evropskim kratkim filmom proglašeno je slovenačko-francusko ostvarenje „Granny’s Sexual Life“, odnosno „Babičino seksualno življenje“ Urške Đukič i Émilie Pigeard, a najbolja komedija na Starom kontinentu jeste španska „Dobar šef“ (Good Boss) Fernanda Leona de Aranoe s Havijerom Bardenom u glavnoj ulozi. Još jedna slovenačko-italijansko-francuska koprodukcija „Small Body“ dobila je nagradu Fipresci za najbolje evropsko otkriće.

Podsetimo, na prošlogodišnjoj dodeli Evropskih filmskih nagrada trijumfovalo je ostvarenje Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida?“. Prošlog decembra ovo ostvarenje proglašeno je najboljim evropskih filmom, Jasmila Žbanić rediteljkom godine, a Jasna Đuričić najboljom evropskom glumicom.

Za laureate na 35. dodeli evropskih Oskara glasalo je čak 4.400 članova Evropske filmske akademije.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar