London policija Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Skulptura američkog umetnika Marka Dženkinsa pod nazivom "Kristina" izazvala je haos u londonskoj umetničkoj galeriji "Laz Emporijum". Naime, policija je upala zbog dojave da se u njoj nalazi osoba bez svesti, ali se ispostavilo da je reč o njegovom delu.

Napravljeno od samolepljive trake za pakovanje i penastog materijala, delo prikazuje sestru vlasnika galerije onesvešćenu nad tanjirom supe. Nakon dojave da se u zaključanoj galeriji nalazi osoba bez svesti, policajci su razvalili vrata u želji da joj pomognu, piše „Artnet„.

Međutim, kada su ušli unutra, shvatili su da je reč o umetničkoj instalaciji koju je poručio vlasnik galerije Stiv Lazarides, bivši Benksijev agent.

Hana Blekmor koja je zaposlena u galeriji, samo što je zaključala umetnički prostor i popela se na sprat da sebi skuva čaj, kada je policija došla.

– Sišla je i videla vrata koja vise sa šarki i dva zbunjena policajca – rekao je vlasnik.

Prema rečima Blekmor, u oktobru, dok je skulptura bila izložena na Londonskom sajmu, neko je pozvao Hitnu pomoć.

– Umetničko delo treba da provocira i to se ovde definitivno postiže – primetila je Blekmorova, prenosi „RTS“.

U galeriji se navodi da je skulptura rad američkog umetnika Marka Dženkinsa i da je Lazarides naručio „delo o kojem će se pričati i koje će moći da se smesti za bilo koji trpezarijski sto“ u galeriji.

Iako skulptura trenutno nije na prodaju, Artnet navodi da će, ako se to ikada promeni, umetničko delo koštati oko 22.000 dolara. Oni koji žele da vide „Kristinu“ mogu to učiniti u galeriji „Laz emporijum“ do 24. decembra.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar