Goran Korunović i Milena Đorđijević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Novi članovi žirija za dodelu Ninove nagrade su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, saopšteno je iz nedeljnika Nin.

Umesto Branka Kukića, Ivana Milenkovića i Marjana Čakarevića, kojima je istekao mandat, u saziv žirija za dodelu Ninove nagrade ušli su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Još samo ovoga puta, o najboljem romanu odlučivaće Marija Nenezić i Teofil Pančić, koji potom, takođe, završavaju mandat, precizira se u saopštenju Nina.

Ko su novi članovi žirija za najuglednije književno priznanje u nas?

Žarka Svirčev je naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu i objavila knjige: „Ah, taj identitet!“, „Vinaverova književna republika“, „Portret prethodnice: Draga Dejanović“ i „Avangardistkinje“, dok je za „Oglede o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti“ dobila nagradu „Anđelka Milić“. Književnu kritiku kontinuirano objavljuje u Poljima, Beogradskom književnom časopisu i na portalu Komuna Links.

Takođe na Filološkom fakultetu doktorirala je Milena Đorđijević. Magistarski rad na temu „Teorijski aspekti problema zla u stvaralaštvu Dž. M. Kucija“ odbranila je 2010, a doktorski rad „Teorijski aspekti sukoba Istoka i Zapada u delima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Ive Andrića, Džona Maksvela Kucija i Orhana Pamuka“ šest godina kasnije. Radila je kao spoljni saradnik nemačkog časopisa za književnost i kulturu WortMosaik i nemačke izdavačke kuće GoluBooks, a zaposlena je u Narodnoj biblioteci Srbije kao urednica književnih i tribinskih programa i moderator je ciklusa „Večeri na Kosančiću“. Kopriređivač je publikacije „Pisci iz Srbije“ i autorka naučne monografije „Sukob Istoka i Zapada u delima Dostojevskog, Andrića, Pamuka i Kucija“.

Jedini novi, muški član žirija Goran Korunović docent je na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljivao je književnu kritiku u periodici i na portalu Glif. Autor je knjiga „Gostoprimstva“, „Reka kaiševa“, „Literatura i opasnost“, „Crvena planeta“, „Usta bez kapaka“ i „Muze ideologije“.

Poslednji laureat Ninove nagrade jeste, podsetimo, Milena Marković, koja je dobila priznanje za knjigu „Deca“, u izdanju kuće LOM.

Iz nedeljnika Nin pozvali su autore i izdavače da romane, napisane na srpskom jeziku, zavedene u nacionalnoj biblioteci i prvi put objavljene 2022, pošalju na konkurs, u najmanje šest primeraka, na adresu Cetinjska 1, Beograd odmah po objavljivanju, a najkasnije do 15. decembra ove godine.

Ko će biti 69. laureat nagrade, koja se dodeljuje od 1954, biće saopšteno sredinom januara naredne godine.

Bonus video: Ninova nagrada Mileni Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar