Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC, Vesna Lalić, EPA/JAVIER ETXEZARRETA

Reditelji Rajko Grlić, Goran Stanković i Danis Tanović samo su neka od imena čiji su filmski projekti dobili finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Na sednici Fondacije za kinematografiju Sarajevo, održanoj pre nekoliko dana, članovi UO ove organizacije doneli su odluku kojim će dokumentarnim, kratkometražnim i dugometražnim ostvarenjima biti dodeljena sredstva za realizaciju projekata.

Najviše novca, kako stoji u odluci na sajtu Fondacije, dodeljeno je Rifatu Kukiću za „Trenutak“, potom Branku Ištvančiću za realizaciju filma „Rodijak Ćipa“, Ines Tanović za ostvarenje „Put kući“ i Ireni Škorić za naslov „Iza zavjese“. Fondacija za kinematografiju je odlučila da finansijski podrži i manjinske bosanskohercegovačke koprodukcije, dodelivši novac projektima Danisa Tanovića, Rajka Grlića i Gorana Stankovića.

Srpskom reditelju Goranu Stankoviću, iz kojeg je kratkometražni film „Raž“ (nominovan za Oskara za najbolji studentski film), serije „Jutro će promeniti sve“ i „Nečista krv“, dodeljena su sredstva (40.000,00 KM) u Sarajevu za projekat „Oče naš“, ranije znan po radnom naslovu „Crna Reka“. To je bio prvobitni naziv budućeg filma Stankovića, s obzirom da je scenario, koji su pored reditelja potpisali i Ognjen Sviličić, Maja Pelević i Dejan Prćić, inspirisan događajima u manastiru Crna Reka.

– Pokušavam da skrojim priču koja se tiče mnogih aspekata jednog sistema, narkomanije, zloupotrebe moći i ljudi koji traže svoj smisao na raznim mestima i na razne načine – kazao je nedavno Stanković pričajući o projektu koji govori o centru za „rehabilitaciju“, u kojem su korišćene, u najmanju ruku, brutalne metode lečenja.

Goran Stanković Foto:This and that productions

Kada su ovoj većinskoj srpskoj koprodukciji (producent kuća „This and That Productions“) dodeljivana sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije u obrazloženju je, između ostalog, stajalo da pored socijalne važnosti vezane za pitanja o odgovornostii i brizi društva i institucija za zavisnike, intrigantnost i promišljenost scenarija „Crna reka“ daju „dovoljno aduta da se realizuje film velikog potencijala za prikazivanje na međunarodnim festivalima“, uz zaključak:

– Kontroverznost ove priče svakako će privući i ovdašnju bioskopsku publiku, jer je suočavanje sa ekstremnim situacijama potrebno kako bi se napravile korenite promene, u čoveku i društvu i da bismo se otrgli iz opšte letargije.

Pored Stankovića, čije se ime pominjalo i tokom 28. Sarajevo film festivala, s obzirom da je tokom ove smotre, u okviru programa Cinelink, dobio sredstva i za realizaciju serije „Sablja“ o ubistvu Zorana Đinđića, novac će dobiti i projekti Grlića, Tanovića…

Hrvatski reditelj Rajko Grlić sredstva (40.000,00 KM) će dobiti za film na kojem radi već godinama – „Svemu dođe kraj“.

Rajko Grlić, Foto Dragan Mujan

– Projekt „Svemu dođe kraj“, koji već dugo pišem s Antom Tomićem, polagano po Evropi „išće milorade“ kako se to kaže u Zagrebu. Za sada su nam ga udelili u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj. Ako se još netko pridruži tom društvu, i ako prođemo Euroimaž, onda bi ga trebali i snimati – govorio je Grlić pre nekoliko meseci za Nova.rs. Prethodno je Ante Tomić objasnio da je temelj scenarija roman Miroslava Krleže „Na rubu pameti“, koji su adaptirali i smestili u današnje doba, jer je „jako aktuelna ta priča iz 30-ih godina prošlog veka o čoveku koji se u srednjim godinama pobuni protiv sopstvenog života, u kojem mu se sve čini lažnim i pokvarenim“:

– Dosta smo se udaljili od izvornika, tako da je scenario zapravo ostao samo po motivima Krležinog romana, jer se bavimo kontroverznim kompanijama i bogatim ljudima koji su naizgled stubovi društva, a zapravo su besprizorni kriminalci – objasnio je Ante Tomić.

Danis Tanović Foto: Promo/Obala Art Centar

Reditelj, koji ovih dana očekuje premijeru serije „Kotlina“, Danis Tanović dobio je novac (50.000,00 KM) za film „Prije ljeta“, nastao po predlošku hrvatske glumice Anje Matković. Glumica i reditelj već su sarađivali na prethodnom Tanovićevom ostvarenju „Deset u pola“. Reditelj će se u novom filmu, koji je već dobio podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, pozabaviti pričom o mladoj Zagrepčanki, vanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put dolazi na to ostrvo i baš tu započinje aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg trese sredovečna i stvaralačka kriza. Naizgled morska avantura prerasta u zabranjenu ljubav…

Bonus video: Promocija knjige Rajka Grlića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar