Goran Stanković Foto:This and that productions

Posle serija "Jutro će promeniti sve" i "Nečista krv" mladi reditelj priprema novi TV projekat "Sablja", koja se bavi atentatom na premijera Zorana Đinđića. "Zamišljena je kao internacionalna koprodukcija i to je jedan od presedana za srpsku produkciju i onu u regionu. Kada god podelimo ovu temu i naš pristup njoj sa ljudima koji nisu iz Srbije ili regiona, nailazimo na snažne emocija i utiske i niko ne ostaje ravnodušan na ono što se Đinđiću dogodilo i na koji način", kaže za Nova.rs Goran Stanković

Reditelja Gorana Stankovića je televizijska publika upoznala uz seriju „Jutro će promeniti sve“ koju je režirao sa Vladimirom Tagićem, a trenutno je u žiži sa „Nečistom krvi„. Rediteljsku dužnost na ovoj seriji od deset epizoda, koja se emituje na RTS-u, “podelio” je sa Milutinom Petrovićem. O radu na scenariju Vojislava Nanovića koji je kroz dela Bore Stankovića dočarao život Srba pre 150 godina, stegama patrijarhata koje osećamo i danas, ali i o novom projektu „Sablja“ koji se takođe bavi istorijom, ali onom od pre 17 godina – atentatom na premijera Zorana Đinđića, za Nova.rs govori Goran Stanković.

Već nekoliko nedelja publika “zalepljena” je za male ekrane zbog vaše serije „Nečista krv“. Šta se promenilo u našem društvu tokom ovih 150 godina, i koliko je Bora Stanković i dalje vrlo aktuelan?

– Mislim da se veo tog patrijarhata promenio, ali da je njegova suština i dalje ista. Naš zadatak je da na tome radimo i da tu strukturu jednostavno menjamo. Ono što je specifično za taj period jeste to što je sve bilo vrlo ekstremno. Kada ne postoji dotok informacija i kada ste vi izopšteni kao žena u takvom društvu, vama je onda mnogo teže da doživite i ostvarite emancipaciju. Danas je situacija malo olakšana, ali još uvek nedovoljno da bismo svi mi bili ponosni na sebe kao društvo.

Goran Stanković Foto: Nikola Ristić/promo RTS

Da li mislite da će ova priča privući publiku i ima li umetnost i dalje snagu da ukaže na probleme i nešto promeni?

– Volim da verujem da hoće jer bi se inače obesmislio moj poziv. Smatram da upravo na ovaj način dajem svoj doprinos da se neke stvari u društvu menjaju. Pokušavam da to uradim kroz aktivizam koji je vezan za filmsku umetnost kada na drugim poljima to ne mogu da ostvarim. Mislim da pre svega treba da učimo o tome šta znači porodica i koja je njena uloga u našem društvu. Važno je razmisliti o tome šta nasleđujemo i šta ostavljamo pokolenjima koji dolaze iza nas. Zapravo šta možemo da im ostavimo i trebalo bi toga da budemo svesni. Serija je uspela da prikaže koliko teške te posledice  padaju potomcima, kao i s kojim mukama moraju da se izbore.

Čime danas čistimo nečistu krv?

– Nadam se da ćemo da je čistimo kroz ovu seriju, a onda nam ostaje da se svako od nas zapita kako može da očisti to što je zaprljao i kako može svojim pokolenjima da ostavi nešto na šta bi bio ponosan. Mislim da svi sada živimo u vremenu koje smo nasledili i naša je dužnost da ga svakog dana menjamo.

#related-news_1

Pored dela Bore Stankovića koje “tretira” naše društvo od pre 150 godina, bavite se i projektom iz bliže istorije. U pitanju je serija“Sablja“ koja se bavi atentatom na premijera Zorana Đinđića. Šta nam o tome možete otkriti?

– Da, već neko vreme razvijamo projekat. To je jedna jako zahtevna tema i, zato smo odlučili da scenario bude nešto na šta moramo da se oslonimo i da budemo njime jako zadovoljni kako bismo mogli da pređemo u sledeću fazu – produkcije. Jer, hiperprodukcija, kojoj smo ovde svedoci, govori nam upravo suprotno – teži se da se što pre iz scenarija pređe dalje i tako se dešava da se mnoge velike teme, zbog manjka strpljenja i zbog lažnog momentuma, ispričaju prerano i traljavo. Zaista se trudimo da ovu priču ispričamo onako kako ona zaslužuje. Oslanjamo se na brojnu relevantnu literaturu, izvore sa raznih strana, razgovaramo sa ljudima koji su istraživali političku scenu i klimu tog vremena. Nužno je da se ova kompleksna tema sagleda sa svih strana.

Goran Stanković Foto:Dušan Grubin

Da li je prošlo dovoljno vremena da se o ovoj temi govori? 

– Ne bismo se uhvatili u koštac sa njom da mislimo da nismo spremni. Na ovoj seriji trenutno radimo Vladimir Tagić i ja. Mislimo da je apsolutno došlo vreme da se priča o atentatu na Zorana Đinđića i na sve posledice tog događaja. Konstantno stavljanje stvari pod tepih i nesuočavanje sa tim što definitivno danas ima uticaj na naš život jeste nešto s čim mi ne možemo da se pomirimo. Ovo je naš doprinos u borbi da se sa tim događajima na pravi način suočimo. Ono što je jako važno za ovu priču i scenario jeste što je od samog početka zamišljena kao internacionalna koprodukcija i to je jedan od presedana za srpsku produkciju i u regionu. Kada god podelimo ovu temu i naš pristup njoj sa ljudima koji nisu iz Srbije ili regiona, nailazimo na snažne emocija i utiske i niko ne ostaje ravnodušan na ono što se Đinđiću dogodilo i na koji način. 

Bonus video: Zašto policija čuva murale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar