Missy Elliott, George Michael, Willie Nelson Foto:Tanjug/AP Photo

Misi Eliot, Kejt Buš, Vili Nelson, Šeril Krou, Čaka Kan, Don Kornelijus i Džordž Majkl biće uvršćeni večeras u Rokenrol dvoranu slavnih, uz ceremoniju koju će strimovati kanal Dizni plus.

Pored ovih dama, Nelsona i pokojne britanske muzičke zvezde novi stanari Dvorane slavnih od večeras su zvanično i The Spinners, Rage Against the Machine, DJ Kool Herc, Link Vrai, Al Kuper i dugogodišnji saradnik Eltona ona – Berni Taupin.

Na večerašnjoj ceremeniji u čast novih „ukućana“ u Bruklinu nastupiće Brendi Karlajl, Dejv Metjus, H.E.R, Kris Stejplton, St. Vincent, Stivi Niks, Adam Levin, Keri Andervud, Komon, Ice-T, LL Cool J, Migel, Kvin Latifa, Sia…

Misi Eliot postaje večeras zvanično prva dama iz žanra hip-hopa koja je ušla u Rokenrol hol slavnih, zbog čega je izjavila da je ovo „prelomni trenutak u žanru kojim dominiraju muškarci“.

Zanimljivo je da će Taupin ući u Rokenrol hol slavnih tačno 29 godina nakon Eltona Džona.

Takođe je interesantno da će britanska kantautorka Kejt Buš konačno ući u Dvoranu slavnih posle prošle godine kada joj je „stanište u novoj kući“ izmaklo u poslednji tren.

Međutim, više nisu mogli da je ignorišu, naročito nakon novog talasa popularnosti koji joj je donela serija „Stranger Things“ u kojoj je „povampirena“ njena pesma „Running Up That Hill“. U obrazloženju se navodi da postaje član prestižne dvorane zbog „bujnih zvučnih pejzaža, radikalnog eksperimentisanja, književnih tema, i teatralnosti kojima je očarala publiku i inspirisala bezbroj muzičara“, podseća agencija AP.

A oborila je tri Ginisova svetska rekorda, uključujući i to što je postala najstarija žena koja je dospela na prvo mesto britanske liste singlova, i što je „odlikuje“ najduži razmak između čelnih mesta na istoj listi.

Za pokojnu britansku muzičku zvezdu, koja je preminula na Božić 2016. godine, Džordža Majkla obrazloženje je da je „utro put generaciji ponosnih LGBT umetnika, od Sema Smita do Troja Sivana“. Za Vilija Nelsona, 90-godišnjaka, obrazloženje je krajnje jednostavno – „američka je institucija“.

Šeril Krou je prepoznata zbog ključnih pesmama, bez kojih se devedesete ne mogu zamisliti – poput „All I Wanna Do“ i „Every Day Is a Winding Road“, a sastav Rage Against the Machine zarad „drske protestne muzike za savremeni svet“.

Čaka Kan je opisana kao „jedan od najmoćnijih i najuticajnijih glasova u muzici“, kao „ulična, ali istovremeno i senzualna hip-hop soul diva“, koja je utrla put damama poput Meri Džej Blajdž, Erike Badu ili Žanel Mone.

The Spinners, novi stanari Kuće slavnih, su bili „mašina za stvaranje hitova“, a Don Kormelijus je novi stanovnik, posthumno, jer je napravio platformu za promociju afroameričke muzike i kulture…

Bonus video: Nele Karajlić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar